Naslovnica Lifestyle Kako pametne tehnologije mogu da vam pomognu u spremanju večere

Kako pametne tehnologije mogu da vam pomognu u spremanju večere

Sigurno se sjećate izvještaja sa svjetskih sajmova potrošačke elektronike posljednjih godina i svih tih sjajnih kućnih aparata budućnosti. Dobra vijest je da su nekadašnje sajamske postavke već danas sastavni dio miliona domaćinstava gjde pametni kućni aparati olakšavaju i uljepšavaju život.

Podatak da je LG ThinQ, aplikacija, koja omogućava povezivanje i kontrolisanje pametnih uređaja, preuzeta više od 30 miliona puta, nabolje govori o sve većoj upotrebi pametnih tehnologija u svakodnevnom životu.

LG ThinQ tehnologija zasnovana je na primjeni vještačke inteligencije i koncepta „interneta stvari“ koji povezuje sve pametne uređaje – od televizora i zvučnika, preko frižidera i prečišćivača vazduha, sve do mašina za veš i klima uređaja. Aparati sa ovom oznakom uče i pamte, prilagođavaju se potrebama korisnika, a kompatibilnost sa Amazonovom Aleksom ili Google asistentom omogućava i glasovnu kontrolu.

Jedno od prvih obećanja napredne budućnosti – da će frižideri slati vlasnicima spisak namirnica koje nedostaju – već je ostvareno, na veliku radost korisnika. Upravo to je karakteristika LG InstaViewDoor-in-Door modela i to je sam jedan od mnogih razloga zbog kojih je više od milion modela ovog frižidera podato širom svijeta. Osim pametnih tehnologija, mogućnost da zavirite u frižider (InstaView – otuda i ime) jednostavnim tapkanjem na vrata, pruža dodatnu praktičnost kroz uštedu vremena, energije uz dugotrajnije očuvanje namirnica, jer se rijeđe miješaju temperature spoljašnjosti i unutrašnje temperature frižidera.

Putem ThinQ aplikacije, u unutrašnjost ovih elegantnih frižidera možete zaviritii direktno iz prodavnice zahvaljujući ugrađenoj kameri. Momentalno dobijate izvještaj o trenutnom stanju namirnica u vašem frižideru. Zanimljivo je da aplikacija može da predloži jela koja se mogu pripremiti na osnovu postojećih namirnica, tako da ne morate da gubite vrijeme na spiskove, nabavke i razmišljanja o slijedećem obroku. Ovako racionalizujete i konzumaciju hrane i smanjujete količinu bačenih namirnica. Vještačka inteligencija pomaže uređaju da zapamti vaše navike i adaptira se. Na primjer, ledomat će napraviti više leda u popodnevnim časovima ako ga tada najviše koristite.

Inovativne tehnologije su iz osnova promijenile različite kućne poslove. Na primer, mašine za veš kompanije LG sad prepoznaju težinu i vrstu veša, na osnovu čega preporučuju adekvatan ciklus pranja. Više ne moramo brinuti da li će se naše svilene bluze oštetiti, a majice jarkih boja izbljedeti prilikom pranja. Također, noviji modeli koriste snagu pare i otklanjaju 99% alergena iz tkanine. Uz ThinQsplikaciju, uređaj možete dodatno podesiti da završi rad onda kada vama najviše odgovara.

Još jedan način na koji ThinQ aplikacija olakšava život, smanjujući potrebu za majstorima, jesu opcije Proaktivna briga o korisnicima (ProactiveCustomer Care (PCC) i Pametna dijagnoza (Smart Diagnosis). Nakon što uređaji sami sebi postave dijagnozu, aplikacija obaviještava korisnika i daje preporuke šta treba preduzeti kako bi se dostigao optimalan rad. Dodatna prednost je što su svi LG uređaji prvi izbor ekološki osvvješćenih potrošača, jer aktivno štede električnu energiju i potrošnju vode. Na aplikaciji mogu pratiti sve relevantne statistike za svaki povezani uređaj, tako da korisnici imaju potpunu kontrolu.

Proces automatizacije još uvijek nije potpun, bar za sada. Ne postoji pametan frižider koji će u saradnji s rernom samostalno spremiti večeru, kao ni mašina za veš koja će sama da kupi prljav veš s poda, ali uz LG ThinQ, nivo kontrole, usklađivanje rada i nadzora različitih kućnih aparata je jednostavno revolucionaran.