Naslovnica Dobre priče Kako nam pametni uređaji pomažu da uštedimo energiju i spasimo planetu

Kako nam pametni uređaji pomažu da uštedimo energiju i spasimo planetu

Od kako je prije 50 godina ustanovljen, Dan planete Zemlje i poruka koju sa sobom nosi postaju sve značajniji. Za sve one koji se pitaju kako mogu da doprinesu boljem sutra, za početak mogu da startuju iz svog doma sa pametnim i energetski štedljivim uređajima. Čak i mala promjena može učiniti veliku razliku.

Povežite svoj dom

Mnoge od nas grize savest zato što zaborave da ugase svijetlo, klimu ili grijanje prije nego što izađu iz kuće, čime „razbacuju“ resurse i novac. Srećom, tu su pametni alati, jednostavni za korištenje, koje sa lakoćom možete da kontrolišete i nadgledate na svojim pametnim telefonima.

Na taj način možete u potpunosti da personalizirate raspored rada svakom pametnom uređaju, od klima uređaja do veš mašine, tako što ih nadgledate i upravljate efikasnije nego ikada preko jedne jednostavne, centralizovane aplikacije, kao što je LG-jeva aplikacija ThinQ. Preko nje možete lako da provjerite da li je televizor ostao uključen ili da podesite klima uređaj da troši manje energije ili čak da „skinete” specijalizirane cikluse za veš mašine i mašine za sušenje veša kako biste umanjili potrošnju vode.

Održavajte uređaje tako da uvek budu u tip-top formi

Okolina pobjeđuje onda kada se veliki kućni aparati, kao što su mašina za veš, mašina za sušenje veša, frižider i ostali, adekvatno održavaju kako bi optimalno radili. Funkcije poput „proaktivna briga o kupcima“ (Proactive Customer Care) vam baš u tome mogu pomoći, poboljšavajući performanse uređaja i produžavajući dugovječnost tako što će podsjetiti korisnike LG uređaja kada da se posvete održavanju uz savjete za preventivnu njegu. Na primjer, ako „proaktivna briga o kupcima“ otkrije da LG veš mašina sa sušilicom ima smanjeni protok vazduha u ventilacionom otvoru, korisnik se upozorava i savjetuje koje korake da preuzme kako bi se riješio problem i uređaj vratio u optimalnu funkcionalnost uz uštedu energije. Ako ste koristili previše deterdženta, dobićete upozorenje sa instrukcijama kako da izbjegnete preopterećenje mašine, koje se često manifestuje dodatnim ciklusom ispiranja zbog toga što ima previše sapunice. 

Prebacite se na uređaje koji su energetski efikasni

Kupovina uređaja koji štede energiju je jedan od najboljih načina da vam dom bude „zeleniji”. Veća dostupnost proizvoda koji na sebi nose naljepnicu energetske zvjezdice će vam olakšati napore da spasite planetu i istovremeno uštedite na mjesečnim izdacima za struju i vodu.

Za čisto i blistavo osvetljenje u domu, odličan izbor su LIFX pametne LED sijalice koje imaju neverovatno dugačak rok trajanja uz manji utrošak energije nego standardne sijalice. Uz njih imamo i pametne utikače i utičnice kao što su ZigBee štekeri koje sve uređaje mogu da „opamete“ tako što će trošiti manje električne energije uz prikladno nadgledanje potrošnje.

Pametne mašine za veš kao što je TurboWash 360 mogu da smanje potrošnju vode čitavog domaćinstva. Opremljene LG-jevom AI Direct Drive tehnologijom, ova napredna mašina sa energetskom zvjezdicom čisti odeću dok inteligentno povećava efikasnost potrošnje vode.

Vještačka inteligencija je primjenjiva i na klima uređaje. Na primer, AI Dual Inverter u LG klima uređajima omogućava impresivno brzo rashlađenje bez da žrtvuje i trunku efikasnosti.

Prelazak na pametne urđaje ne samo da vam olakšava život, nego utječe i na očuvanje planete i prirodnih resursa.

Pridružite se pokretu

Danas u svojoj 50. godini, Dan planete Zemlje je vremenom evoluirao i obilježavanje ovog datuma je dobar razlog da se povežete sa aktuelnim inicijativama za očuvanje životne sredine. Možete se pridružiti mreži Earth Day Challenge putem aplikacije, preko koje možete da saznate za goruća pitanja po vaše životno okruženje, snimite svoja razmišljanja i zapažanja, a potom i da ih podijelite sa drugima ili iskoristite priliku da naučite više o zaštiti životne sredine preko lekcija i propratnih aktivnosti.

Kao dio Digitalnog dana planete Zemlje, dostupni su online alati kako biste saznali više o ekološkim problemima sa kojima se svijet suočava. Za one koji hoće odmah da preduzmu akciju, moguća su pojedinačna i organizovana čišćenja kraja u kome živite, uz obavezno poštovanje propisanih mjera bezbijednosti i socijalne distance. 

Iako je poseban i slavlja vredan, Dan planete Zemlje je zapravo poziv na akciju: naš godišnji podsjetnik da svi moramo da radimo svaki dan da bi svijet postao bolje mjesto za život. Razmotrite da se obavežete na Energy Star Pledge putem linka.

Počevši od malih promjena kod kuće, zajedno možemo da popravimo balans kojim ćemo očuvati sjaj naše planete za buduće generacije. Za kraj, zapamtite: Jedini način da napravimo pomak, ako želimo da poboljšamo kvalitet životne sredine, je da sve uključimo ljude.