Naslovnica Noviteti Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju muzeja Ars Aevi

Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju muzeja Ars Aevi

Ohrabrujuća i lijepa vijest za projekat Ars Aevi i njegovu izuzetno vrijednu umjetničku kolekciju.

Općina Novo Sarajevo izdala je urbanističku saglasnost, samo mjesec i po dana nakon potpisivanja Sporazuma o implementaciji projekta gradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijin Dvoru.

To šalje jednu snažnu poruku da su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, u partnerskom odnosu i sa drugim institucijama, pokrenuli ovaj važan proces koji vodi ka izgradnji muzeja, i to u blizini Historijskog i Zemaljskog muzeja, čime bi Sarajevo dobilo jedinstvenu četvrt muzeja.

Sljedeći korak je raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, koju čini 150 umjetničkih djela najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, trenutno je smještena u Vijećnici.

Sjetimo se samo riječi italijanskog ambasadora Ruggera Corriasa, koji je za vrijeme mandata u našem gradu i zemlji istakao da Sarajevo može postati balkanski Bilbao, sa svojim ‘Guggenheim’-om kojeg je projektovao Renzo Piano i sa djelima najvećih imena savremene umjetnosti.