Naslovnica Noviteti Huawei dobija uslovno zeleno svjetlo čim njemačka vlada usvoji Zakon o mrežnoj...

Huawei dobija uslovno zeleno svjetlo čim njemačka vlada usvoji Zakon o mrežnoj sigurnosti

Njemačka vlada je u srijedu odlučila da kod 5G mobilne mreže dozvoli upotrebu Huawei tehnologije u zamjenu za nadzor i obećanje kineske kompanije o sigurnosti svoje opreme, iako Sjedinjene Američke Države zahtijevaju zabranu iste. Ovom odlukom Njemačka je pokazala naklonost Kini kao njihovom najvećem trgovinskom partneru i tržištu za mnoge kompanije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zalaže se za pronalaženje tehničkog rješenja koje bi zahtijevalo da svi provajderi prođu stroge tehnološke standarde i budu transparentni za službe mrežne bezbjednosti. Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer objasnio je da vlada teži stvaranju pravne osnove koja će takođe održati tržište otvorenim za konkurentne tehnologije.

Prema predlogu zakona, prodavci mrežne opreme morali bi da pruže garancije da je njihova oprema sigurna za upotrebu, čineći ih finansijski odgovornim u slučaju kršenja pravila. Zakon bi zahtijevao i da prodavci i operatori obezbjede njemačkim bezbjednosnim agencijama dalekosežna tehnička i pravna sredstva za nadzor integriteta mreže.

Potpuna zabrana Huaweia mogla bi da dovede do zakonskih prepreka u Njemačkoj, ali takođe i da ugrozi značajne ekonomske interese Njemačke u Kini. Kineski ambasador upozorio je da „kineska vlada neće stajati skrštenih ruku“ ukoliko kompanija najuspješnijeg međunarodnog poslovanja u Kini i vodećeg svjetskog proizvođača telekomunikacione opreme sa prodajom od 123 milijarde dolara u 2019. godini bude odbijena.

Huawei tehnologija je već prihvaćena i usvojena kod njemačkih kompanija. Proizvođači automobila koriste kinesku tehnologiju kod povezanosti automobila i automatskog upravljanja, a Deutsche Telekom AG, njemački telekomunikacioni gigant, je koristi za svoje 4G i 5G bežične širokopojasne mreže.