Naslovnica Preporučujemo EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES – Počinje u Sarajevu i putuje dalje!

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES – Počinje u Sarajevu i putuje dalje!

Ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, pozivaju Vas na otvorenje izložbe EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES ? ?????, ??.??.????. ? ??:?? u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izložbu otvaramo ???????????? „?? ?????? ?????“ ??. ????????? ????? ??????. Na otvorenju će biti prisutni kustosica Sanja Kojić Mladenov i umjetnici Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Henrike Naumann, Selma Selman i Adnan Softić.
Kokreativna izložba ifa-e EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES se bavi tematikom aktuelne društveno-političke situacije u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu su manje vidljivi i marginalizirani geopolitički i kulturni prostori, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mjesta raznolikosti, koji u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu. Prva stanica projekta je Sarajevo.

U uskoj saradnji sa regionalnim akterima i akterkama i lokalnim kulturnim scenama u toku dugogodišnje turneje u izložbu će biti integrisane nove umjetničke pozicije. Cilj je ukazati na aktuelne društveno-političke poretke i osvijetliti specifične impulse određenih mjesta, kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog. Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi – Eurovisione / Evrovizija / Евровизия – koji simbolizira ideju mogućeg zajedništva.
EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen), koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

????????? ? ?????????:
Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Janine Jembere, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, Adnan Softić
?????????:
Sanja Kojić Mladenov, Sabina Klemm
??????? ??????? ?????̌??:
Novi Sad/RS, Nikozija/CY, Atina/GR, Varna/BG, Tbilisi/GE, Kišinjev /MD, Brisel/BE, Krakov /PL, Kalinjingrad/RU, Vilnius/LT, Berlin/DE

Za prateće događaje uz izložbu pratite
https://www.facebook.com/histmuzbih
www.muzej.ba
?? ??????? ??????? ?????̌?? ???????:
www.ifa.de
www.evrovizion.ifa.de/en