Naslovnica Preporučujemo EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES – Počinje u Sarajevu i putuje dalje!

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES – Počinje u Sarajevu i putuje dalje!

Ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, pozivaju Vas na otvorenje izložbe EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES 𝘂 𝗽𝗲𝘁𝗮𝗸, 𝟮𝟱.𝟬𝟲.𝟮𝟬𝟮𝟭. 𝘂 𝟭𝟴:𝟬𝟬 u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izložbu otvaramo 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗻𝘀𝗼𝗺 „𝗩𝗶 𝗻𝗲𝗺𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗼𝗷𝗺𝗮“ 𝗯𝗵. 𝘂𝗺𝗷𝗲𝘁𝗻𝗶𝗰𝗲 𝗦𝗲𝗹𝗺𝗲 𝗦𝗲𝗹𝗺𝗮𝗻. Na otvorenju će biti prisutni kustosica Sanja Kojić Mladenov i umjetnici Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Henrike Naumann, Selma Selman i Adnan Softić.
Kokreativna izložba ifa-e EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES se bavi tematikom aktuelne društveno-političke situacije u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu su manje vidljivi i marginalizirani geopolitički i kulturni prostori, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mjesta raznolikosti, koji u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu. Prva stanica projekta je Sarajevo.

U uskoj saradnji sa regionalnim akterima i akterkama i lokalnim kulturnim scenama u toku dugogodišnje turneje u izložbu će biti integrisane nove umjetničke pozicije. Cilj je ukazati na aktuelne društveno-političke poretke i osvijetliti specifične impulse određenih mjesta, kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog. Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi – Eurovisione / Evrovizija / Евровизия – koji simbolizira ideju mogućeg zajedništva.
EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen), koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

𝗨𝗺𝗷𝗲𝘁𝗻𝗶𝗰𝗲 𝗶 𝘂𝗺𝗷𝗲𝘁𝗻𝗶𝗰𝗶:
Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Janine Jembere, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, Adnan Softić
𝗞𝘂𝘀𝘁𝗼𝘀𝗶𝗰𝗲:
Sanja Kojić Mladenov, Sabina Klemm
𝗡𝗮𝗿𝗲𝗱𝗻𝗲 𝘀𝘁𝗮𝗻𝗶𝗰𝗲 𝗶𝘇𝗹𝗼𝘇̌𝗯𝗲:
Novi Sad/RS, Nikozija/CY, Atina/GR, Varna/BG, Tbilisi/GE, Kišinjev /MD, Brisel/BE, Krakov /PL, Kalinjingrad/RU, Vilnius/LT, Berlin/DE

Za prateće događaje uz izložbu pratite
https://www.facebook.com/histmuzbih
www.muzej.ba
𝗭𝗮 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗲 𝘁𝘂𝗿𝗻𝗲𝗷𝗲 𝗶𝘇𝗹𝗼𝘇̌𝗯𝗲 𝗽𝗿𝗮𝘁𝗶𝘁𝗲:
www.ifa.de
www.evrovizion.ifa.de/en