Naslovnica Noviteti CPE seminar – Digitalni potpisi u praksi

CPE seminar – Digitalni potpisi u praksi

Kako povećati dokaznu snagu elektronskih dokumenata saznajte na novom seminaru „Digitalni potpisi u praksi“ koji organizuje Centar za poslovnu edukaciju (CPE) 9. decembra 2021. u Sarajevu u hotelu Hills.

CPE poklanja popust za rane prijave do 2. decembra, zato požurite sa prijavom.

Veliki broj organizacija podcjenjuje koliko često mogu biti pozvane da osiguraju pouzdane dokaze o tome što se dogodilo unutar i u vezi njihovih poslovnih informaciono-komunikacionih sistema. One također podcjenjuju i zahtjeve koje pravni sistem postavlja u smislu prihvatljivosti i pouzdanosti digitalnih dokaza. Premda detalji u vezi rješavanja ovih pitanja mogu izgledati suviše „tehnički”, njihovo nerješavanje može imati značajan utjecaj na poslovanje organizacije.

Ovaj seminar je posebno interesantan pravnim službama u svim javnim i privatnim firmama, javnoj upravi, menadžerima koji upravljaju sigurnošću podataka, IT službama, advokatskim uredima, inspekcijama i tužilaštvima, kao i svima onima koji želi steći uvid u dobre prakse iz ove oblasti.

Implementacija i korištenje sistema za upravljanje elektronskim dokumentima organizacijama može donijeti značajne koristi. No, tradicionalni procesi potpisivanja dokumenata u ovakvim sistemima ne mogu biti korišteni. Tehnologija digitalnih potpisa može biti korištena u ovim sistemima kao zamjena za vlastoručne potpise. Ipak, kao i u slučaju mnogih drugih elektronskih sistema sama implementacija tehnološkog rješenja u organizaciji ne osigurava dovoljno valjanih dokaza ako elektronski identiteti budu dovedeni u pitanje.

U oktobru 2019. godine, a 13 godina nakon usvajanja Zakona o elektronskom potpisu BiH, u registar akreditovanih ovjerilaca u Bosni i Hercegovini upisana je prva firma, čime su stvorene pretpostavke za izdavanje kvalificiranih potvrda za elektronski potpis u Bosni i Hercegovini. U 2021. godini u registar je dodan još jedan kvalificirani ovjeritelj.

TEME SEMINARA

Uvod u problematiku upravljanja elektronskim zapisima;
Zakonski okvir upravljanja elektronskim dokumentima u BiH;
Dobre prakse upravljanja elektronskim dokumentima;
Osnove kriptografije na kojima se zasniva digitalno potpisivanje;
Prikaz cloud platformi za upravljanje elektronskim dokumentima;
Elektronski certifikati;
Pitanje praktične primjene Zakona o elektronskom potpisu u BiH.
 

Cilj seminara

Upoznavanje učesnika sa dobrim praksama upravljanja elektronskim dokumentima temeljem preporuka međunarodnih standarda i osnovnim pojmovima u vezi digitalnog potpisivanja dokumenta s ciljem povećanja dokazne snage elektronskih dokumenta.

Po završetku treninga učesnici dobijaju CPE certifikat o učešću.

Predavač: doc. dr. Haris Hamidović – IRCA (International Register of Certificated Auditors) certificirani auditor sistema upravljanja informacijskom sigurnošću

Mjesto i vrijeme održavanja – Sarajevo – 9. decembar 2021; kongresni centar Hotel Hills 5*

Seminar je ograničen na 20 učesnika, zato požurite sa prijavom i iskoristite popust za rane prijave. Više informacija o seminaru i prijave na VIDEO ili nas pozovite 033 260 505.