Naslovnica Dobre priče Bosna i Hercegovina ima nove prvake u planinskom trčanju

Bosna i Hercegovina ima nove prvake u planinskom trčanju

Održan 5. Skakavac trail koji je spojio trčanje, umjetnost i muziku...

U subotu i nedjelju 04. i 05. septembra 2021. održano je jubilarno 5. izdanje Skakavac Traila u okviru kojeg je bilo i 3. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju. Specijalni partner utrke je bio Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, a partneri su Atletski savez BiH i Vatrogasno društvo Vogošća.

Planinarsko društvo Skakavac, koji je organizator ove utrke, nastoji promovisati prirodne ljepote, posebno vodopad Skakavac, a svake godine nastoje trkačima osigurati još više – više staza, više zadovoljstva, više osmijeha, adrenalina i lijepih uspomena.

Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac je kazao: “Osim promocije prirodnih ljepota i mogućnosti koje nude brda oko Sarajeva, a posebno zaštićena prirodna područja, naše utrke promovišu i kulturno-historijsko naslijeđe, poput Bistričke stanice sa koje je krenula najduža utrka od 69 kilometara i spomenika prvoj sijalici koja je nakon New York-a zasijala upravo u Semizovcu gdje je bio cilj utrka.”

Foto: Jadran Cilic

Jedan od sadržaja koji je građanima ponudio Skakavac trail je i prva Outdoor izložba sarajevske slikarke Tamare Vučinić. Izložba je nosila naziv “Trči, hodaj ili zastani…”, a bila je postavljena na platou vodopada Skakavac i u baraci bivše kasarne u Semizovcu gdje je bio cilj utrke.

Outdoor izložba Tamare Vučinić

Skakavac Trail 2021. je u svojoj ponudi za ovu godinu imao utrke od 21, 42 i 69 kilometara,  te posebnu utrku – Canicross. U sklopu najduže utrke od 69 kilometara je održano i 3. Prvenstvno Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju.

Prvaci Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju su Naida Avdić i Neven Cicović, druga mjesta osvojili Elma Kablar u ženskoj konkurenciji i Jasmin Pajević u muškoj, dok je treći u muškoj konkurenciji Dejan Žerajić.

U nastavku je poredak prvih mjesta svih utrka.

Utrka od 69 kilometara:

ŽENE

 1. Zoe Humel
 2. Naida Avdić
 3. Elma Kablar

MUŠKARCI

 1. Neven Cicović
 2. Jasmin Pajević
 3. Dejan Žerajić

Utrka od 42 kilometra

ŽENE

 1. Marija Sekulović
 2. Amila Štaljo

MUŠKARCI

 1. Almir Jašarević
 2. Jusuf Čerkez
 3. Adnan Bajrić

Utrka od 21 kilometar:

ŽENE

 1. Alma Alijagić
 2. Snježana Samardžić
 3. Tempe Caldwell

MUŠKARCI

 1. Hadi Goro
 2. Džemal Jašarević
 3. Zaim Šuman

Canicross – utrka sa psima 7.5 km

ŽENE

 1. Elma Rovčanin Ostrogonac i Larry
 2. Amila Štaljo i Lajka
 3. Aida Fehimović i Apolo

MUŠKARCI

 1. Hadi Goro
 2. Paul Lowe i Monty
 3. Darko Vidović i Zorg BiH

Realizaciju ovogodišnje utrke su podržali Općina Vogošća i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a medijski pokrovitelji su bili Antena, RSG i Radio Mix, Klix i BHRT.

Svi koji vole prirodu i aktivnosti na otvorenom, a još uvijek nisu iskusili predivne staze i prirodu koja oduzima dah, pozivamo da nas pratite putem društvenih mreža jer ubrzo pripremamo nove sadržaje za sve generacije.