Naslovnica Dobre priče BiH po prvi put domaćin Evropske sedmice robotike

BiH po prvi put domaćin Evropske sedmice robotike

Evropska sedmica robotike (23. – 29. novembar) se održava desetu godinu zaredom širom Evrope, a ovogodišnja proslava je posebna jer Bosna i Hercegovina po prvi put organizuje centralni događaj (23.-25. novembar) na temu “Robotika za čovječanstvo”.

Šta je robotika i zašto obilježavamo Evropsku sedmicu robotike?

Robotika obuhvata dizajn, proizvodnju, teoretsko proučavanje i upotrebu robota. Ova interdisciplinarna grana povezuje nauku, tehnologiju, inžinjerstvo, matematiku i programiranje. Robotika je zabavna, potiče inovacije, kreativnost i razvoj vještina 21. stoljeća.

Evropska sedmica robotike (ERW) je projekat namijenjen promociji robotike, programiranja i općenito STEM edukacije u gradovima Evrope. ERW je osnovana 2011. godine na Evropskom forumu za robotiku.

Evropska sedmica robotike 2020 će se održati online te će omogućiti brojne sadržaje (sajmove, radionice, webinare, predavanja, eksperimente i takmičenja). Vođeni temom “Robotika za čovječanstvo”, cilj događaja je predstaviti pozitivne učinke robotike i tehnologije na svakodnevni život, ekonomiju i zdravlje, a naročito potencijale tehnologije za uspješnije savladavanje trenutnih globalnih izazova.

Pridružite nam se da zajedno slavimo robotiku i učimo o novim naučnim dostignućima tokom Evropske sedmice robotike!

Za više informacija o načinu učešća i programu Evropske sedmice robotike 2020 pogledajte: https://www.eu-robotics.net/robotics_week/

Program Evropske sedmice robotike u BiH: https://euinfo.ba/wp-content/uploads/2020/11/ERW-programme-BHS.pdf