Naslovnica Noviteti BH Engineering Weeks 2021 – Sarajevo

BH Engineering Weeks 2021 – Sarajevo

Dom mladih – 8.12.2021./9:00 do 18:00h

Tehnologija danas radikalno mijenja svijet, a idućih deset godina više i brže nego što se događa u zadnjih 1.000 godina. U prošlom vijeku je trebalo 70 godina da inovacija bude primjenjena, a danas u globalnom smislu samo par godina.

Da li smo prepoznali najvažniju lekciju koja je danas pred nama? Odlazaka mladih i sposobnih. Koliko će nam trebati za obrazovanje novih generacija jer bez demografije sav trud i investicije nemaju smisla. Dok se metabolizam civilizacije ovako brzo odvija uz kombinaciju inovacije i tehnologije, koja podstiče eksponencijalni rast ekonomije, jedino taj talas može „uzjahati“ mlada sposobna, obrazovana zajednica. Bitka za znanje, intelektualni kapital i podrška svim smart konceptima mora biti nova mantra svih nas. EU strategije 2020/ 2030 / 2050 godina, nove ekonomije, green deal i dekarbonizacije je reakcija na ekološke promjene, ali i zadatak koji pod hitno moramo početi primjenjivati u praksi.

Koncepti smart future today city-a, E- mobilnosti i javnog transporta, gospodarenje otpadom, akcija smanjivanja emisije CO2, je prva paradigma današnjice u Evropi i kod nas. Čista energija, industrija 4.0, IOT i ulaganja u održivi rast do transformacije čak i u poljoprivredi je nešto što naše obrazovanje tek u naznakama prepoznaje.

Globalni procesi su nezaustavljivi bez naše transformacije društva i privrede, ali i podrške inovativnim proizvodima i inovacijama vlastitih inženjera. Ovo su misija i zadaci BH Sedmice inženjerstva 2021. i Asocijacije inženjerskih udruženja u BiH kao organizatora, ali i podrška svim kompanijama i udruženjima koji ove ciljeve imaju u svom djelovanju. Svi govornici će govoriti o primjerima iz prakse kao keynote ili panelisti. Sudjelovanje u programu je moguće OFFLINE i ONLINE.

Dobrodošli na IV Međunarodnu „BH Sedmicu inženjerstva“! Saznajte više na bhing.ba