Naslovnica Preporučujemo Besplatan turistički obilazak Sarajeva povodom obilježavanja Dana turisitčkih vodiča

Besplatan turistički obilazak Sarajeva povodom obilježavanja Dana turisitčkih vodiča

Povodom mjeseca turizma i međunarodnog Dana turističkih vodiča, Udruženje turističkih vodiča “Vučko” i Udruženje “Mali ambasadori” pripremili su brojne aktivnosti u cilju obilježavanja ovih značajnih dana.  Udruženje “Mali ambasadori” pripremilo je besplatan turistički obilazak, u nedjelju 20.02.2022. u 11:00 sati ispred Sebilja za djecu pod nazivom “Čarobno Sarajevo”. 

Kratak opis obilaska:

“Koliko legendi o Sarajevu znate? Da li ste čuli priče o starim mahalama? Poslušajmo magične sarajevske priče i legende koje su se vijekovima provlačile kroz sarajevske mahale i dućane i na taj način ušle u sjećanje Sarajlija. Naučimo nešto o najvažnijim ličnostima u historiji grada, prošetajte šarmatnim sarajevskim ulicama i kroz priču saznajte više o našem gradu.

Krećemo se do magičnog Turbeta sedam braće te pratimo Miljacku i posjećujemo crkvu Svetog Ante, Carevu džamiju te na koncu dolazimo do Inat kuće. Zašto se Inat kuća zove baš tako? Ko se to tamo inatio? Jeste li ikada bili u staroj mahali i osjetili njene čari? Ne smijemo zaboraviti ni Sebilj! Idemo svi nahraniti golubove zajedno! Šta se to pravi u Kazandžiluku? Idemo svi skupa doznati! Obišli smo stare Kovače, nahranili golubove, saznali šta je Baščaršija, a sada idemo do Stare pravoslavne crkve. Prva pekara u Sarajevu se nalazi tik uz staru Sahat-kulu, učimo o Gazi Husrev-begu, najvećem dobrotvoru Sarajeva! Za kraj smo ostavili Jevrejsku sinagogu a naše čari završavamo kod mjesta susreta kultura. Čarobno Sarajevo, mjesto gdje se susreću istok i zapad.”

Iz Udruženja Mali ambasadori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže u nedjelju i budu dio ove čarobne priče.