Naslovnica Zdravlje 14. juni / Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježen u Vijećnici

14. juni / Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježen u Vijećnici

Datum 14. juni obilježava se kao Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, dan kada se slavi humani čin dobrovoljnog darivanja krvi.

Širom svijeta, današnji datum se koristi i za različite akcije kojima se promoviše doniranje krvi i ističe potreba za zalihama krvi, te općenito podiže svijest o ovoj temi.

Povodom ovog dana Crveni križ Federacije BiH je juče organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Vijećnici.

Tokom ove akcije prisustvovala je i gradonačelnica Benjamina Karić.

Ona je jučer uputila poziv Sarajlijama da se priključe ovoj akciji sa riječima:

“Drage moje Sarajke i Sarajlije, pozivam darovaoce krvi i one koji to žele postati, da se pridruže akciji dobrovoljnog darivanja krvi, kako bi spasili nečiji život, ublažili bol.

Ukoliko ste i vi u prilici, budite humani i pomoći ćete nekome čija vaša pomoć zaista mnogo znači”, poručila je Karić.

Akciju je svojim prisustvom podržao i specijalni predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler koji je naglasio da se akcija darivanja krvi nastavlja i u drugim gradovima BiH.

– Izuzetno je važno što ovih dana pokazujemo solidarnost posebno u posljednjih godinu dana kada je svijet zahvatila pandemija. U tom smislu važno je da damo podršku i pomognemo. Zahvaljujem se svima koji su danas darovali krv – kazao je Sattler.

Inače, obilježavanje 14. juna kao Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi ustanovila je Svjetska zdravstvena organizacija, na rođendan Karla Landsteinera, Nobelovca i tvorca sistema krvnih grupa.

Pitanja kojima se bavi Svjetska zdravstvena organizacija uz ovaj datum jesu pristup sigurnoj transfuziji, bolja regulacija i organizacija darivanja krvi kako bi se donatorima skratio boravak u bolnicama i klinikama, te adresiranje mlađe populacije kako bi se ona uključila u darivanje.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić podsjetio je da struktura Crvenog križa FBiH na godišnjem nivou organizira više od 450 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u cijeloj Federaciji. Tom prilikom se, kaže, prikupi oko 20.000 doza krvi za građane u BiH.

– Ovogodišnji slogan Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi „Darujmo krv- održavajmo svijet u životu“. To je veoma značajno jer bez krvi nema života. Apeliramo da građani budu davaoci krvi kako bi imali sigurne rezerve krvi za naš zdravstveni sistem – dodao je Hodžić.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Aida Đozo poručila je da ni korona nije mogla zaustaviti ljude da daruju krv.

– Korona nije prekinula život i potrebu za krvnim pripravcima. Zahvalni smo našim davaocima krvi što su ostali na visini svoje obaveze i zadataka. Ponosni smo da smo sačuvali davalaštvo krvi. Vjerujete potreba za krvi traje 365 dana u godini. Mi proslavaljamo samo ovaj jedan dan. Međutim, naši sugrađani daruju krv 365 dana u godini – istakla je Đozo.