Naslovnica Lifestyle ‘Životinjska farma’ pobjednička predstava 9. Juventafesta

‘Životinjska farma’ pobjednička predstava 9. Juventafesta

U Pozorištu mladih Sarajevo je spuštena zavjesa na 9. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest. Bilo je to fantastičnih pet dana zajedničkog druženja, tokom kojih je publika imala priliku pogledati pet predstava iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a stručni žiri u sastavu Daria Lorenci Flatz, Željko Milošević i Nermin Hamzagić dodijelio je Grand Prix članovima Omladinskog pozorišta DADOV Srbija za predstavu „Životinjska farma“.

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi „Ko je meni Antigona“ i mladim glumicama Teleport teatara i Omladinske pozorišne scene Paraćin, Srbija.

Učesnici su se družili i na radionicama plesa, maske, lutkarstva i forum teatra na kojima su učili od stručnjaka iz ovih oblasti, glumice Aleksandre Spasojević, koreografkinje Jasmine Prolić, glumice Maje Lučić te profesora sociologije Demira Mekića. Njihove gotovo savršene performanse i rezultate rada tokom četverodnevnih radionica publika je imala priliku vidjeti uoči svečane dodjele nagrada. Vrijedi istaći i da je 2019. godine, u saradnji s Udruženjem „Život s Down Sindromom‟, Juventafest postao dio pokreta za inkluziju, te su i na ovogodišnjim radionicama učestvovati mladi s Down sindromom.

Ovogodišnji festival obilježio je i nastavak saradnje s USAID-om kroz projekt izgradnje mira PRO-Budućnost, koji je i ove godine s radošću podržao Juventafest, cijeneći kreativnost i energiju koja doprinosi kulturnom životu naše zemlje i aktivnom angažmanu mladih ljudi, što je prijeko potrebno na našem putu ka boljoj budućnosti. Ova vizija je temelj Platforme za mir spomenutog projekta, koju je dan ranije, 11. septembra, potpisala direktorica Festivala Jasna Diklić, potvrđujući time zalaganje svih učesnika Juventafesta i partnerstvo s projektom PRO-Budućnost.