Naslovnica Lifestyle Zelenim koracima ka zelenom društvu

Zelenim koracima ka zelenom društvu

Zamislite kako sjedite u udobnoj, restauriranoj drvenoj stolici, odjeveni ste u odjeću uzgojenu od Kombucha gljive, i potežete za novčanikom u svoju etički kreiranu torbu limitirane kolekcije da platite preukusnu kafu u kojoj ste upravo uživali. Ne, to nije fiktivni scenario, to je naša održiva budućnost. Projekat Zelenim poduzetništvom ka zelenijem društvu je pokrenut kao odgovor na rastući problem upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je jačanje svijesti zajednice i uvođenje koncepta zelene ekonomije, što podrazumijeva predstavljanje tri održive prakse lokalnih zelenih biznisa.

Fokusna tačka projekta je bilo unapređenje pozicija lokalnih zelenih biznisa u zajednici i podizanje svijesti o njihovom radu za dobrobit društva. Kroz raznolike aktivnosti, članovi zajednice su podstaknuti da doprinesu održavanju spomenute dobrobiti.

Zelenim poduzetništvom ka zelenijem društvu je projekat realizovan uz podršku tri poduzetnice koje mijenjaju postojeću paradigmu poslovanja u BiH:

  1. Maja Halilović Biodesign

2. Stribor

3. Wood Surgery d.o.o.

Aktivnosti projekta su zasnovane na principu podsticanja članova zajednice da aktivno učestvuju u zaštiti i očuvanju okoliša. Zeleni biznisi zasnovani na principima zelene ekonomije su dobili priliku za promociju njihovog rada, istovremeno jačajući svijest zajednice o održivim praksama u njihovim oblastima djelovanja. Jačanje kapaciteta potencijalnih mladih poduzetnika vezano za principe i korake implementacije zelenog biznisa je bilo u epicentru organizovanih radionica. 20 studenata je imalo priliku čuti o uloženim naporima lokalnih biznisa u zaštitu okoliša kroz demonstracije, te teoretski i praktični rad. Učesnici su također bili u prilici razviti svoje jedinstvene ideje za zeleni biznis.

Maja Halilović Biodesign, prva i jedina bio-dizajnerica na području Bosne i Hercegovine, aktivno istražuje živu materiju i kombinuje molekularnu i bio-tehnologiju za kreiranje novih dizajn materijala.

Maja se osvrće na njeno iskustvo tokom saradnje na projektu, te izjavljuje:

“Učestvujući u projektu Zelenim poduzetništvom ka zelenijem društvu sa CENER 21 mogla sam da se upoznam sa poduzetnicama koje su svoje poslove pokrenule s početnom idejom kako raditi u skladu sa pravilima poštivanja okoliša. Za moj posao, industriju biodizajna je važno upoznavati, sklapati poznanstva kroz promovisanje zelenih obrta. Stoga se nadam da će ovakvi projekti biti sve brojniji. 

Slušala sam predavanja i ostvarila kontakte sa dvije poduzetnice s ciljem da ostvarimo saradnju ili da ih i ja sama promovišem kroz daljnje komunikacije tokom svog rada. Prenošenje znanja novim generacijama pokazat će se kao izuzetno važan korak ka gradnji nove zelene industrije unutar BiH. Pomoći će i ka promišljanju mladih generacija koje dolaze da ulože svoju energiju i vještine u zelenu ekonomiju. Zahvaljujem se na prilici unutar sjajnog projekta i svakako se nadam da ovo neće biti jedina prilika da se razgovara o i promoviše cirkularna ekonomija.”

Finansijsku podršku ovom projektu dala je Evropska unija kroz program NAGE – Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju (Networking and Advocacy for Green Economy), koji provodi Mreža za ruralni razvoj Sjeverne Makedonije u suradnji sa Mrežama za ruralni razvoj Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Autorica teksta: Lamija Huseinović, Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21