Naslovnica Noviteti Više od 20.000 turističkih noćenja u Kantonu Sarajevo za vrijeme novogodišnjih praznika

Više od 20.000 turističkih noćenja u Kantonu Sarajevo za vrijeme novogodišnjih praznika

Sarajevo je za novogodišnje praznike opravdalo svoju tradicionalnu ulogu dobrog domaćina i grada koji garantuje zabavu i nezaboravan provod, bez obzira što ove godine nije bilo javnog dočeka na otvorenom, ugostilo je veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine i regije, ali i iz više od 70 zemalja svijeta.

U toku novogodišnjih praznika, u Kantonu Sarajevo ostvareno je više od 20.000 noćenja.

Najveći broj turista koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu i uživali u zimskim praznicima u našem gradu dolazi iz susjedne Hrvatske, potom slijede druge zemlje regije: Srbija, Crna Gora, Slovenija, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Turska, Austrija, Makedonija, Švedska, Mađarska, Saudijska Arabija itd.

Zanimljivo je da je i veliki broj građana Bosne i Hercegovine izabrao upravo Sarajevo za svoju novogodišnju destinaciju, što je najbolji pokazatelj jačanja domaćeg turizma.

U obzir treba uzeti da je više od 95% noćenja ostvareno u hotelskom smještaju, kao i direktne benefite od turista koje imaju ugostitelji, trgovci, turistički radnici i sve povezane djelatnosti koje generišu prihode od turizma.

Pored raznovrsne ponude muzičkih i zabavnih sadržaja koje su osigurali brojni ugostiteljski objekti, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i OC Bjelašnica ove godine su turistima i lokalnom stanovništvu ponudili nešto sasvim novo – doček Nove godine na skijama. Bogati i kvalitetni sadržaji u gradu i na olimpijskim planinama koje smo podržali kroz javne pozive, osiguravaju produženje turističkih boravaka i cijele zimske sezone.

Pune ulice grada i zadovoljstvo turista dobar su pokazatelj da se turistički sektor oporavlja, a u 2022. godini nastavljamo s aktivnostima na razvoju i unapređenju turističke ponude i promociji Kantona Sarajevo kao atraktivne turističke destinacije.