Naslovnica Noviteti Udruženje KONTAKT predstavlja prvi Female Art Raising Festival

Udruženje KONTAKT predstavlja prvi Female Art Raising Festival

Udruženje za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH – KONTAKT ove godine sa ponosom najavljuje prvi Female Art Rising (FAR) međunarodni umjetničko–kulturni festival. Ovaj Festival predstavlja novu platformu za isticanje i jačanje uloge žena u umjetnosti, a održat će se od 17. do 21. septembra u Sarajevu.

Predviđeno je da FAR okupi autorice iz svih umjetničkih sfera s ciljem predstavljanja svojih izvanrednih radova, da podijele svoja profesionalna znanja i iskustva, istaknu važnost suprostavljanja stereotipima, progovore o važnosti promicanja inkluzije i, na kraju, ostave neizbrisiv trag kako u umjetnosti, tako i u cjelokupnom društvenom ustrojstvu savremenog trenutka.

Programske aktivnosti festivala će uključivati projekcije filmova, izvedbe pozorišnih predstava, koncerte i izložbe.

Edukacijski segment festivala će biti realizovan kroz Master class sesije, radionice, razgovore i mentorske programe, mladi/e umjetnici i umjetnice će imati priliku da otvoreno razgovaraju sa gošćama festivala, međunarodno etabliranim kolegicama i suborkinjama na frontu kreativnog stvaralaštva i kulturno-društvenog zalaganja kao kolegama koji su se svojim umjetničkim stvaralaštvom i djelovanjem doticali pitanja rodne ravnopravnosti i isticanja uloge žene u društvu.

Napominjemo da je poziv mladim umjetnicama i umjetničkim kolektivima, koji čine umjetnice ili umjetnici i umjetnice, za predstavljanje radova na Female Art Rising Festivalu otvoren do 21. maja 2024. Pozivamo sve zainteresovane mlade umjetnike starosti 18 do 30 godina, iz cijele Bosne i Hercegovine, da se jave putem e-mail adrese [email protected] i budu dio festivala FAR.

Prijava treba da sadrži kratku biografiju, opis rada/djela i njegov prikaz u tekstualnoj ili formi videa odnosno fotografije, ovisno o vrsti djela.

Umjetnice i umjetnički kolektivi na poziv mogu prijaviti radove iz oblasti:

– književnosti – kratka proza i poezija,

– likovne umjetnosti: slika, grafika, crtež i skulptura (manjeg formata),

– grafičkog i produkt dizajna,

– animacije, video arta, fotografije,

– filmske umjetnosti – igrana i dokumentarna forma.

Izbor odabranih radova koji će se predstaviti u sklopu festivalskog programa će biti objavljen do 7. juna.

Program je podržan od strane Vlade Švicarske i Rockefeller Brothers Fund-a.

Partner projekta je Forum ZFD BiH

Više informacija potražite na zvaničnoj stranici Udruženja KONTAKT, kao i na društvenim mrežama Kontakt-a, Facebook i Instagram.