Naslovnica Istaknuto Udari brigu na igru!

Udari brigu na igru!

Već neko vrijeme posmatramo proljeće sa prozora i terasa. Niko zaista ne zna kada će se svijet vratiti u normalu i šta će biti to „novo normalno“, te je sva šansa da ćemo većinu slobodnog vremena tokom dobrog dijela proljeća da provedemo gledajući filmove i serije.

I dok prolaze dani i nedelje, verovatno ste uspjeli da pregledate sve što ste željeli, što sa svojih, što sa tuđih lista, neke sadržaja možda i po više puta. Vapite za nekom dobro preporukom, ali čak ni to ne pomaže, jer vam se čini da se radnje, likovi i scene ponavljaju ili neverovatno liče jedni na druge. HBO i Netflix nemaju više šta da vam preporuče, „Friends“ znate napamet, „Game of Thrones” i dalje razočarava u poslednjoj sezoni, a za opskurna ostvarenja koja na IMDB-u imaju ocjene ispod 6.0 prosto nemate strpljenja. Pomalo vam je dosadilo sve to i ne znate šta ćete dalje.

Ne brinite, imamo rješenje! Prosto promijenite medijum zabave i počnite da igrate video igre. Ako mislite da je to za djecu ili da ste ih prerasli, grdno se varate. Ima pregršt igara koje bi po radnjama mogle da stoje rame uz rame sa najboljim holivudskim ostvarenjima. Najveća prednost igara je u tome što vam mnoge omogućavaju da kreirate svoju priču, čak i ako su akcione. U filmovima i serijama ste nužno pasivni posmatrač, ali u igricama ste uvijek aktivni učesnik i to glavni lik. Da bi vam ugođaj bio potpun, savjetujemo da igrate na PC-u, kao pravi gejmeri, a ne na konzolama, jer se još nije pojavila konzola koja može grafički da nadmaši PC, a pritom je udobnije, jednostavnije za kontrolu i nikome ne okupirate televizor.
Pored dobre grafičke i zvučne kartice, jedna od najbitnijih stvari za dobro gejming iskustvo je kvalitetan monitor. Na najboljim monitorima čak i stare igre izgledaju impresivino. Naš savjet je da koristite LG 32GK650-F monitor, koji će svako igračko iskustvo da podigne na viši nivo zahvaljujući jednostavnom dizajnu, idealnoj širini ekrana od 32 inča, dinamičkom kontrolom kontrasta i podrškom visokih rezolucija uključujući i QHD od 2560×1440 piksela. To znači da možete da vidite i najsitniji detalj što je posebno važno ako igrate pucačine ili strategije, jer ćete primjetiti protivnika iz velike daljine, čak i ako se krije u sjenci. Uz sve to, ovaj model omogućava i 4 gaming moda u zavisnosti od toga kakvu vrstu igre pokrećete.

U nastavku slijede preporuke igara iz različitih žanrova koje će vam, sigurni smo, olakšati vrijeme u (samo)izolaciji.

Pucačine iz prvog i trećeg lica

Ako ste nekada voljeli Quake ili Counter Strike, onda znate koliko je zabavno kada igrate sa „živim“ protivnicima. Mi savjetujemo da probate neku od battle royal verzija koje dočaravaju atmosferu popularnog emeričkog rimejka „Hunger games“. Pravila su jednostavna, određen broj igrača, uglavnom 100 pada na ostrvo gde sakupljaju oružije i materijale za preživljavanje, nadolazi oluja sa svih strana i stalno morate da se krećete da ne biste poginuli od oluje. Ko posljjednji ostane na nogama, pobeđuje. Apex Legends, novi Call of Duty i neprikosnoveni Fortnite prednjače u ovom žanru i uvijek možete da se uključite u meč i igrate sami ili u timovima od 2 ili 4 igrača. Iako su pravila ista, svaka partija je potpuno drugačija od prethodne, a ako ne želite da igrate sa drugim ljudima, poštujući socijalno distanciranje i u virtuelnom svijetu, onda je novi Doom prava stvar za vas.

Real Time i potezne Strategije

Sigurno ste bar jednom u životu zamišljali sebe kako komandujete moćnom vojskom, bijete čuvene bitke i potencijalno menjate tok istorije. Naša preporuka je da probate bilo koju igru iz Total War serije, gdje komandujete vojskama iz različitih vremenskih perioda, a ova franšiza i dan-danas postavlja granice vizuelnog iskustva. Ako su vam postojeća bojišta nedovoljna, možda će vam svemirska više odgovarati uz Stracraft, Homeworld ili Battlestar Galactica. Za one koje bi više voljeli da ratuju u fantazijskim svjetovima, naša preporuka je da probaju Age of Empires ili Heroes of Might and Magic 3. Obje igre su postavile standarde strategija još u prošlom vijeku, ali su nedavno remasterovane, tako da su dobile moderni vizuelni izgled.

Avanture i RPG

Ako vam je priča bitnija od akcije, postoji pregršt predivnih avantura koje će vam duboko ostati u sjećanju nakon što ih završite. Day of the tenticle i Monkey’s Island važe za nasmešnije, a izgledaju kao crtani filmovi, The Walking Dead ima slični vizuelni doživljaj, ali i mnogo bolju priču od serije i stripa po kojoj je nastala. Life is strange, Outer Worlds i Grim Fandango će vas potpuno očarati svojim nestvarnim svetovima u kojima se radnja dešava, a Broken Age možda i rasplakati. Ipak, najbolje ostvarenje prethodne godine, koje nije prošlo zapaženo kod nas, je Disco Elysium, fantastično otkačena detektivska priča koja mođe da se igra na bezbroj načina, sa mnogo različitih završetaka.

Mozgalice

Za strpljivije gejmere koji vole da rešavaju logične probleme, preporučujemo Portal 1&2 i The Witness, čije će vam mozgalice proširiti vidike i zadavati dobre glavobolje, a Talos Principle ide korak dalje, jer sa rješavanjem problema, učite malo i o filozofiji.

Ako vam se ništa od navedeog ne dopada, zašto ne probate da napravite svoju igru? Zahvaljući platformi DREAMS, milioni ljudi pravi jednostavne igre koje su dostupne svima. Tu ćete sigurno naći nešte što vam se dopada ili ćete sami napraviti nešto zabavno. Koju god igru da izaberete, jedna stvar je sigurna, vrijeme će vam mnogo brže prolaziti, a to je i glavni cilj, zar ne?