Naslovnica Dobre priče U sklopu projekta ”Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” Bihać dobio 50...

U sklopu projekta ”Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” Bihać dobio 50 novih kontejnera za staklo

U okviru GIZ develoPPP.de projekta “Uspostavljanje isplativog lanca vrijednosti za reciklažu stakla na Zapadnom Balkanu”, Javnom komunalnom preduzeću “KOMRAD” iz Bihaća uručeno je 50 novih kontejnera za staklenu ambalažu ukupne vrijednosti od 45.450 KM.

Podsjećamo, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj „Naled“ iz Srbije su u saradnji sa prvim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini „Ekopak“, operaterima sistema „Sekopak“ iz Srbije, „Pakomak“ iz Sjeverne Makedonije, te Asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH i Zajednicom jedinica lokalne samouprave ZELS, pokrenuli regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“.

Projekat će se realizovati u općinama Bihać i Novi Travnik (BiH), Niš i Sombor (Srbija), Štip i Ilinden (Sjeverna Makedonija), a jedan od ciljeva je povećati stopu prikupljanja staklene ambalaže u ovim općinama za 20%.

Projekat se sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom – develoPPP.de koji finansira Njemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.