Naslovnica Lifestyle U čast 100. godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo održan koncert “Gala opera”

U čast 100. godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo održan koncert “Gala opera”

Foto: Almin Zrno

U čast 100. godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo održan koncert “Gala opera”

U sklopu festivala 27. Sarajevske večeri muzike, na sceni Narodnog pozorišta održan koncert „Gala opera“ posvećen stogodišnjici rada i djelovanja Narodnog pozorišta, u izvedbi solista i hora Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom su dirigovali Dario Vučić i maestro Ivo Lipanović.

Pored maestra Ive Lipanovića ekskluzivni gosti koncerta “Gala opera” bili su: Ivana Lazar, Željko Lučić i Mikheil Sheshaberidze koji su nastupili uz soliste Opere NPS: Ivana Šarića, Ademu Pljevljak-Krehić, Amira Saračevića, Denisa Isakovića, Katarinu Kikić, Leonarda Šarića i Marka Kalajanovića.

VAŽAN KORAK NA REGIONALNOJ KULTURNOJ SCENI: NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO POSTALO ČLANOM ASOCIJACIJE BALKANSKIH NACIONALNIH TEATARA – ABNT

U godini obilježavanja stote godišnjice, Narodno pozorište Sarajevo pristupilo je Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara – ABNT.

Potpisivanjem memoranduma o pristupanju Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara,  direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić, ozvaničio je početak aktivnog članstva najveće teatarske kuće u BiH u ovoj asocijaciji. Uz Narodno pozorište Republike Srpske, Makedonski narodni teatar, “I.L. Calagiale” Narodno pozorište Rumunije,  Narodno pozorište Priština, Narodno pozorište Albanije, Crnogorsko narodno pozorište, Slovensko narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište, i Narodno pozorište Sarajevo aktivno će doprinositi razvoju teatarskih perspektiva i kapaciteta u regiji.

Prema riječima direktora, Dine Mustafića, značaj pristupa ovoj asocijaciji ogleda se u regionalizaciji programa i umjetničkoj, kako produkcijskoj, tako i autorskoj saradnji na više razina. To je, navodi Mustafić, jedan od prvih poteza na putu ka boljem pozicioniranju Narodnog pozorišta u Sarajevu na evropskoj mapi kulture: “Centralno pozorište mora biti važno u ovom gradu, u ovoj državi, pa u regiji, pa potom i u Evropi. To je naš cilj. Pred nama je veliki umjetnički izazov. Praviti repertoar koji će imati odjeka kod domaće publike, a ujedno i biti prepoznat na međunarodnoj pozorišnoj sceni. Moramo senzibilizirati publiku za široki spektar tema kako bi u njima pronalazila identifikacijske olakšice, jer pozorište više ne znači modu, nego potrebu. Ali kada jednom izađemo iz predugog  tranzicijskog razdoblja, doći će i neko novo vrijeme i za pozorište i za naša očekivanja. A ona moraju biti evropskog scenskog standarda.” – naglašava Mustafić.

Podsjećamo, 2021. godina je godina u kojoj se navršava sto godina od početka rada Kuće Na Obali. Naime, 21.10.1921. godine, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, premijernim izvođenjem  dramske predstave “Protekcija” po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Nikole Hajduškovića, najstarija  i najveća teatarska kuća u BiH, zvanično je počela sa radom. Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna,  pokazat će i prikazivanje istog naslova  u režiji srbijanskog redatelja Kokana MladenovićaPremijera je zakazana za  četvrtak, 21. 10.  u 19:30, a prva i druga repriza na rasporedu su  u petak i subotu,  22. 10. i 23. 10.  u istom terminu.

Adaptaciju teksta i songove u predstavi “Protekcija” potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret  Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Foto: Sarajevo Destination