Naslovnica Zdravlje Trudnoća, dojenje i korona virus

Trudnoća, dojenje i korona virus

Ne zna se da li trudnica koja ima COVID-19 može prenijeti virus plodu ili bebi tokom trudnoće ili porođaja. Do sada virus nije pronađen u uzorcima plodove vode ili majčinog mlijeka.

pixabay.com/Manuel Alejandro Leon

Trenutno su u toku istraživanja kako bi se razumjeli uticaji infekcije COVID-19 na trudnice. Podaci su ograničeni, ali trenutno nema dokaza da su one u većem riziku od ozbiljnijeg toka bolesti u odnosu na opštu populaciju.

Međutim, zbog promjena u njihovom tijelu i imunološkom sistemu, znamo da respiratorne infekcije mogu loše uticati na trudnice. Zato je važno da preduzmu mjere kako bi se zaštitile od COVID-19, i da svom ljekaru prijave moguće simptome (uključujući povišenu temperaturu, kašalj i otežano disanje).

Trudnice bi trebalo da preduzmu iste mjere predostrožnosti za izbjegavanje infekcije COVID-19 kao i drugi ljudi. Možete se zaštititi na sljedeći način:

  • Često perite ruke sredstvom za dezinfekciju na bazi alkohola ili sapunom i vodom.
  • Držite rastojanje od drugih ljudi.
  • Nemojte dodirivati oči, nos i usta.
  • Praktikujte respiratornu higijenu. To znači da treba da pokrijete usta i nos savijenim laktom ili maramicom kada kašljete ili kijate. Nakon toga odmah bacite korištenu maramicu.

Protokoli i podobnost za testiranje variraju u zavisnosti od mjesta u kom živite.

Međutim, SZO preporučuje da bi trudnice sa simptomima COVID-19 trebalo da imaju prioritet u testiranju. Ako imaju COVID-19, možda će im biti potrebna specijalizovana njega.

I dalje se ne zna da li trudnica koja ima COVID-19 može prenijeti virus plodu ili bebi tokom trudnoće ili porođaja. Do sada virus nije pronađen u uzorcima plodove vode ili majčinog mlijeka.

Žene koje imaju COVID-19 mogu da doje ako to žele. Trebalo bi da:

  • Praktikujte respiratornu higijenu tokom hranjenja bebe, nosite masku kada je to moguće;
  • Operete ruke prije i poslije kontakta sa vašom bebom;
  • Redovno čistite i dezinfikujete površine koje dodirujete.