Naslovnica Zdravlje Tri savjeta za uspješno mršanje hodanjem

Tri savjeta za uspješno mršanje hodanjem

Profesorica sporta i tjelesnog odgoja Suada Krezić nam donosi odlične savjete kako izgubiti suvišne kilograme hodanjem, a hodanje je najbolja fizička aktivnost sa kojom mogu započeti svi, bez obzira na fizičku spremu.

pixabay/fotorech

Slijedite li ove savjete, u kombinaciji sa zdravom prehranom možete smršati do 5 kilograma u 3 sedmice, a hodati možete bilo gdje i bilo kada.

1. Za maksimalni gubitak masnoga tkiva hodajte brzim tempom triput sedmično po 30 minuta. Tih 30 minuta možete prohodati odjednom ili ih možete prekidati s kratkim pauzama tokom kojih ćete hodati sporije.

Šetnja – ritam u kojem razgledavate izloge omiljenih prodavnica, odnosno intenzitet 4 na skali od 10. U jednom satu sagorjet ćete oko 238 kalorija;

Brzi hod – hodate brzinom od 5 ili 6 na skali od 10, odnosno prohodate šest kilometara na sat. U sat vremena sagorjet ćete 340 kalorija. Dok hodate ovom brzinom, možete pričati, ali nakon svakih nekoliko rečenica potrebno vam je da dođete do zraka.

Snažan hod – brzina je oko 8 kilometara na sat, a sagorjet ćete oko 564 kalorija u sat vremena. Hodajući ovim ritmom, mašući rukama za veći otklon zraka i hodajući većim koracima, trebali biste hodati brzinom od 7 ili 8 na skali od 10. Hodate li dovoljno brzo, znat ćete i po mogućnosti govora – u ovoj brzini jedva ćete moći govoriti, tek tri ili četiri riječi zaredom jer ćete se morati skoncentrirati na disanje

3. Nosite sa sobom flašicu vode jer je potrebno svakih 10 do 15 minuta popiti koji gutljaj vode. Nemojte za hodanje izabrati dio dana kad je velika vrućina da ne biste dobili vrtoglavicu. Pripremite si unaprijed zdravi obrok da poslije ne dođe do prejedanja.

Savjet plus: Kad osjetite da ste se adaptirali na hodanje, uvedite i vježbe snage barem dvaput sedmično s kojima ćete potaknuti rast mišićne mase, a upravo su mišići glavni potrošači kalorija. Za hodanje, kao i trčanje morate imati odgovarajuću obuću, udobne patike sa laganim đonom, majice koje ne ograničavaju kretnje i nisu pamučne (brzosušeće majice), udobne hlače za hodanje (kratke, duge), kačket, sunčane naočale, štapovi za hodanje ako želite, flaša s vodom.