Naslovnica Lifestyle Trebević dobio svoju trail trku

Trebević dobio svoju trail trku

U subotu, 05.02.2022. se održao 1.Trebević Trail u organizaciji Planinarskog društva Skakavac. Trka, koja je prva ovog tipa na planini Trebević, organizovana je povodom jubileja XlV Zimskih olimpijskih igara.

Partneri trke u organizaciji PD Skakavac su bili J.P. Sarajevo doo,Gorska služba spašavanja Trebević i Spasilačka služba Wolf.

Učešće na trci je uzelo 64 takmičara koji su prošli stazom dužine 13 kilometara, a čiji cilj i start su bili na vidikovcu Sarajevske žičare. Od žičare je staza prošla pored hotela Pino, planinarskog doma Napredak, neizostavna Tri budalaša, nakon čega su svi takmičari došli na kontrolno-okrepnu stanicu koja se nalazila na planinarskom domu “Jure Franko”. Odatle su se trkači preko grebena penjali na vrh Trebevića i onda se serpentinama spuštali pored Brusa i nazad do vidikovca Sarajevske žičare.

Najbrža među ženama je bila Alma Alijagić (BiH) s vremenom 1:23:56, drugoplasirana je Zoé Hamel (Francuska) sa vremenom 1:24:36, a treće mjesto sa vremenom 1:32:41 je osvojila Josephine Mintel (USA). 

Prva tri mjesta u muškoj konkureciji su pripala takmičarima iz Bosne i Hercegovine. Najbrži je bio Neven Cicović sa fascinantnim vremenom 1:08:42, drugi je Dejan Žerajićkojem je ovo prva trka po zimskim vremenskim uslovima sa vremenom 1:12:56, a trećeplasirani Almir Jašarević sa vremenom 1:19:23. 

Na proglašenju pobjednika trke, nagrade i pehare prvoplasiranim je uručio Adnan Medić, pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Asad Jelešković, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo je dodijelo nagrade drugoplasiranim, a Komoran Malko, zamjenik načelnika opštine Istočni Stari grada je uručio nagrade trećeplasiranim trkačima.

Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac je kazao: „Zaista smo sretni jer trkači nose lijepe uspomene na ovu trku, a to nebi bilo moguće bez pomoći volontera, članova tima našeg društva i sponzora. Zahvaljujemo se Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, Ministarstvu kulture i  sporta KS, Ministarstvu okoliša i prostornog uređenja KS, Javnom preduzeću Sarajevo, KJU za zaštićena prirodna području, Opštini Istočni Stari Grad, Gorskoj službi spašavanja Trebević i Spasilačkoj službi Wolf, kao i našim medijskim pokroviteljima Antena, RSG i radio MIX i portalu radiosarajevo.”

Ubrzo nakon Trebević Traila, Planinarsko društvo Skakavac organizuje 3. Valter Trail-Das ist Valter, koji se održava 05.03.2021. godine u Sarajevu. Prijave za ovu adrenalinsku utrku su otvorene na linku Valter Trail do 20.02.2022. godine, a ova trka se kreće dijelom rute Igmanskog marša.

Foto: Jadran Čilić