Naslovnica Istaknuto Trčite iznad oblaka: Trka Steel Trail Zenica 30.aprila na Tvrtkovcu

Trčite iznad oblaka: Trka Steel Trail Zenica 30.aprila na Tvrtkovcu

Udruženje Građana “Modern Escape Europe” organizira drugu Steel Trail trku 2023 u nedjelju, 30. aprila 2023. godine sa početkom u 10:00 na planini Tvrtkovac pod sloganom Trčimo iznad oblaka.

Ova inovativna i atraktivna trail trka trčat će se na planini Tvrtkovac kroz brojne staze, historijske lokalite i sela, što je idealan krajolik za ovakav tip trke.

Steel Trail Zenica 2023 ima tri staze: Veliki Tvrtko 25 km (1057m kumulativnog uspona), Mali Tvrtko 10 km (330m kumulativnog uspona) i Pikolo Tvrtko 2 km (30m kumulativnog uspona). Nastupit će takmičari iz cijelog svijeta, a najviše iz Zenice, uz veliki broj pratećeg osoblja, navijača i gostiju. Na kraju trke sve će se začiniti druženjem uz muziku i dobru domaću hranu i sokove kada će biti objavljeni rezultati trke i uručeno preko 4000 BAM kao nagrade za pobjednike.

Kotizacija za Steel Trail Zenica 2023 iznosi: 50 BAM za 25 kilometara, 40 BAM za 10 kilometara i 10 BAM za 2 kilometara. Pobjednici prve Steel Trail trke 2022 imaju besplatne kotizacije za ovogodišnju trku.

Steel Trail trci 2023 prethodit će Zelena akademija sa okruglim stolovima i diskusijama, čiji će voditelji biti stručnjaci iz BiH, regiona i dijaspore iz oblasti ekologije i aerozagađenja i predstavnici grada Zenica.

Bit će organizirane i druge aktivnosti kao što su pošumljavanje, izložba fotografija Steel Trail 2022, biciklijada, japanska kaligrafija, origami radionica, plogging (akcija čišćenja u kombinaciji sa laganim trčanjem) te planinarenje sa djecom i roditeljima.

Steel Trail Zenica 2023 i prateće aktivnosti i ove godine su podržale Oružane snage Bosne i Hercegovine, Grad Zenica, lokalna udruženja i sponzori: Modern Escape Canada, Red Bull, Slastičarna Kristal, Centar Bauer, Biolectra, Minaco d.o.o. i drugi. Cilj trke je promocija i doprinos zaštiti ljepota, razvoju eko turizma i „banjske“ ponude ovog kraja Bosne i Hercegovine.

Udruženje Građana “Modern Escape Europe” organizuje brojne aktivnosti i projekte s ciljem povezivanja ljudi i promocije zdravih navika i zdravog načina života, prirodnih resursa, prirodnih destinacija, zdrave lokalne i eko hrane na svim kontinentima naše planete. Posebna pažnja usmjerena je na promociju, proučavanje i realizaciju planinarskih sportova (fitness na otvorenom, trail trčanje, penjanje, planinarenje, kampovanje, brdski biciklizam).

Više informacija o trci Steel Trail Zenica 2023 dostupno je na www.steeltrailzenica.com.