Naslovnica Preporučujemo Top 7 ideja za nezaboravan jesenji vikend na stazama Via Dinarice

Top 7 ideja za nezaboravan jesenji vikend na stazama Via Dinarice

Via Dinarica je skup staza koje se vežu uz vrhove i padine Dinarida, koji kontinentalni dio ovog dijela Balkana odvajaju od Jadranskog mora. Ova mega-staza povezuje planinarske i vodene puteve koji se prostiru od Slovenije do Albanije, a čuveni National Geographic Traveler 2017. godine uvrstio je na listu najboljih svjetskih destinacija.

Sama mega-staza podijeljena je na bijelu, zelenu i plavu liniju. Bijela vodi duž planinskih vrhova Dinarida, zelena kroz njihove šumovite padine, dok se plava naslanja uz plavetnilo Jadranskog mora.

Via Dinarica je “must see” destinacija, a obzirom da srce ove regionalne i svjetski priznate mega-staze prolazi upravo kroz našu zemlju, putujući njenim dijelovima imate priliku otkriti najznačajnije predjele Bosne i Hercegovine. Via Dinarica prolazi kroz mnoga sela, naselja i gradove, ali i kroz divlje prašume, pitome doline, preko spektakularnih planinskih vrhova, pored bistrih rijeka i jezera…

U nastavku Vam donosimo 7 ideja za odlične jesenje vikende na Via Dinarica stazama, koje su prilagođene za posjetitelje željne opuštajućeg odmora u prirodi:


1. Vjetrenica – živa pećina

Špilja Vjetrenica (Foto: Enis Avdić / Odmori u BiH)

Naša najveća i najpoznatija živa pećina nalazi se na listi zaštićenih spomenika prirode. Ukupna dužina podzemnih kanala i tunela je duža od 7 kilometara, a unutar Vjetrenice je otkriveno više od 200 životinjskih vrsta. Za posjetioce je uređeno 1,8 km osvijetljene staze, a prosječna temperatura unutar Vjetrenice je tek nešto veća od 11 stepeni Celzija.

Za posjetu Vjetrenici obucite duge pantalone i čvrstu obuću, te se ne udaljavajte od vodiča i pratite upute tokom posjete. Naglašavamo da kućnim ljubimcima nije dozvoljen ulazak u špilju.

Vjetrenica se nalazi u pitoresknoj Općini Ravno, a do Vjetrenice od centra istoimenog mjesta možete doći i biciklom po pristupačnoj stazi kuda je nekada prolazila uskotračna pruga i popularni voz Ćiro. Obzirom na blizinu Jadranskog mora, planinarske i biciklističke staze u ovom dijelu BiH su dio plave Via Dinarica staze.


2. Stazama kraljeva od Vareša do Bobovca

Kraljevski grad Bobovac (Foto: Edin Hadžihasić / Odmori u BiH)

Nedaleko od Sarajeva, na nekih 50-tak kilometara ugodne vožnje, nalazi se Vareš – gradić poznat po bogatim nalazištima raznih ruda čije iskopavanje datira još od antičkih vremena. Vareš je i u srednjem vijeku bio središte rudarstva, a ostalo je poznato da je kralj Tvrtko iz tog razloga upravo područje Vareša smatrao riznicom svog kraljevstva.

Daleko od toga da je to jedino bogatstvo i jedina poveznica Vareša s bosanskom kraljevskom istorijom. U ovoj općini nalazi se Bobovac, višestoljetno sjedište dinastije Kotromanić, mjesto čuvanja kraljevske krune, kao i kraljevska grobna kapela i mauzolej dinastije Kotromanić.

Zelena šumovita brda oko Vareša uputit će vas na to da je Vareš dio zelene Via Dinarica staze, a istraživati je možete pješke uz adekvatnu odjeću, obuću i fizičku spremu ili brdskim biciklom. Od Vareša do Bobovca također su u ponudi vožnje terenskim vozilima po iskrčenim šumskim putevima, a ako imate vremena, nezaobilazan je i posjet Kraljevoj Sutjesci, selu koje čuva sjećanje na najpoznatiju bosansku kraljicu – Kraljicu Katarinu.

U Varešu pažnju obratite i na jezero Nula. Ovo akumulacijsko jezero je “naslonjeno” na područje opštine Vareš, a nastalo je 90-ih godina na površinskom kopu rudnika “Smreka”. Danas je jedan od najvećih “bunara” čiste vode, a također je i bogato ribom, pa vas lokalna ribarsko-sportska društva mogu uputiti na tu opuštajuću aktivnost.


3. Seoska idila u Čardaklijama

Seosko domaćinstvo Čardaklije

Nedaleko od Bosanskog Petrovca, u selu Vrtoča, baš na zelenoj stazi Via Dinarice nalazi se seosko domaćinstvo Čardaklije. Autentični ruralni ambijent ovog domaćinstva vratit će vas u neki prošli, jednostavniji život. Preci današnjih vlasnika na ove prostore doselili su još prije više stotina godina, a današnji vlasnici su svojom kreativnošću i posvećenošću razvili seoski ambijent koji na pravi način odaje počast kulturi ovog kraja.

Čardaklije nisu etno selo, nego živo seosko domaćinstvo koje nudi kompletno iskustvo života na selu od brige za i hranjenja domaćih životinja, mužnje krava, pripravljanja i uzgoja hrane, jahanja konja,… Svi objekti su izgrađeni od prirodnih materijala, kamena i drveta, a vizurom dominira Čardak gdje se tradicionalno pripravlja meso i mliječni proizvodi. Šetnje u prirodi, vožnja biciklima, edukacije o očuvanju starih zanata samo su neka od iskustava koja ovo prekrasno domaćinstvo nudi i sjajni načini da pobjegnete od svakodnevnice. Čardaklije su zaista prilagođene svima, a porodice sa manjom djecom će posebno uživati.


4. Magija divljih konja u Livnu

Foto safari na planini Cincar (Foto: Marin Mamuza / Continental Adventure)

Iako Via Dinarica bijela staza prolazi uglavnom preko visokih planinskih vrhova, planina Cincar, u blizini Livna, pristupačna je i onima sa malo manje fizičke spreme i avanturističkog duha. Ako kršne visoravni nisu dovoljan razlog za posjetu Cincaru, onda su to zasigurno krda divljih konja koja već desetljećima krase ovaj kraj. Prema procjenama iz 2018. godine, čak 800 ovih plemenitih životinja obitava na ovim planinskim prostranstvima. Ukoliko se vozilom prema Livnu zaputite preko Kupresa, veoma je vjerovatno da će vas pojava ovih životinja na cesti iznenaditi, pogotovo u zimskim danima kada blokiraju put ližući sol posutu kao olakšanje vozačima.

Livanjski divlji konji nisu izvorno divlji – ovo su konji koje su vlasnici pustili u divljinu 70-ih godina prošlog stoljeća. Priča kaže da nisu željeli ubijati plemenite životinje, te su ih iz poštovanja pustili u divljinu da se sami snađu, ako mogu. Očigledno je da su mogli, ne samo snaći se već nam i podariti prirodno bogastvo kakvim se može pohvaliti svega nekoliko zemalja u svijetu. Najljepši način posmatranja divljih konja na prostranstvima Cincara je putem foto safari tura u okviru kojih će vas iskusni vodiči provesti kroz prekrasna prostranstva visoravni Kruzi, a izbliza ćete imati priliku družiti se sa ovim plemenitim životinjama.


5. Lukomir – posljednje utočište bosanskih gorštaka

Tradicionalna kuća u planinskom selu Lukomir (Foto: Enis Avdić / Odmori u BiH)

Ovo prelijepo i autentično selo na 1495 metara nadmorske visine slobodno možemo nazvati posljednjim utočištem bosanskih gorštaka. Posjeta Lukomiru obavezna je za sve ljubitelje prirode i dramatičnog planinskog ambijenta. Osim u autentičnoj atmosferi nekih starih vremena i prelijepoj prirodi, na Lukomiru možete uživati i u raznovrsnoj ponudi ukusne domaće hrane, interesantnim planinarskim turama, šetnji…

Lukomir se nalazi u Općini Konjic, pa preporučujemo da se posjeta ovom najviše naseljenom selu u BiH spoji sa posjetom Konjicu, gradiću poznatom po UNESCO-zaštićenom drvorezbarskom zanatu, tajnom Titovom bunkeru, te za avanturiste ili malo veće grupe uzbudljivim rafting turama.


6. NP Sutjeska – otiske stopala ostavite, utiske i fotografije ponesite

Jezero Gornje Bare na Zelengori (Foto: Novak Elčić / Nacionalni park Sutjeska)

Na samo dva sata vožnje od Sarajeva nalazi se nacionalni park Sutjeska, koji se prostire na čak 175 kvadratnih kilometara. Unutar zaštićenog područja nalaze se planine Volujak, Maglić i Zelengora, kanjon rijeke Sutjeske, te najmisterioznija prašuma u Evropi – Perućica. NP Sutjeska bio je i pozornica jedne od najznačajnijih bitaka tokom Drugog svjetskog rata – Bitci na Sutjesci, te je u znak sjećanja tokom 70-tih godina prošlog vijeka izgrađen monumentalni spomenik, ali i kompletan memorijalni kompleks Tjentište.

Sa hiljadama endemskih vrsta rasprostranjenim na čak 1700 metara visinske razlike, džinovskim četinarima, te mnoštvom rijeka i izvora, Perućica spada među najraznovrsnije prašume u svijetu. Kompletan nacionalni park skriva čak 9 glečerskih jezera, od kojih su sva dostupna planinarskim stazama, a neka čak i terenskim vozilima.

Nacionalni park Sutjeska nalazi se na bijeloj Via Dinarica stazi. Posjeta planinskim vrhovima je rezervisana samo za iskusne alpiniste, dok u jezerima, rijekama i prašumi mogu uživati i oni sa manje planinarskog iskustva, a nekim stazama čak i porodice sa manjom djecom. Područje NP Sutjeska je zaštićeno, pa je za posjetu Perućici i glečerskim jezerima potrebno angažovati iskusne vodiče koji vas do određenih dijelova mogu odvesti terenskim vozilima ili čak manjim autobusima, kako bi zajedno istraživali sve ono što ovaj prirodni dragulj nudi.

Memorijalni kompleks Tjentište sa spomenikom bitke na Sutjesci svakako je najprepoznatljiviji dio parka, a putnicima željnim adrenalina predlažemo rafting na Tari koji je prikladan za malo ozbiljnije avanturiste kao i za veće grupe.

U Nacionalnom parku Sutjeska možete ostaviti samo otiske cipela, a sa sobom ponijeti isključivo foto uspomene i utiske.


7. Otkrijte šumovita prostranstva Romanije

Seosko domaćinstvo Brkić Ziličina (Foto: Adnan Bubalo / Via Dinarica)

Na obali rijeke Rakitnice, na samo 5 km od Rogatice, nalazi se seosko domaćinstvo Brkić Ziličina. Ljubaznost domaćina, ukusna hrana, seoska idila i zabava za cijelu porodicu zasigurno će biti razlog da postanete redovan gost ovog seoskog domaćinstva.

Blage padine i šumovite staze, koje se nalaze na zelenoj liniji Via Dinarice, prikladne su za sve uzraste i sve iskusne i manje iskusne avanturiste. Lokalni vodiči će vam pomoći da otkrijete Romanijski kraj, netaknutu prirodu, vodopade, rijeke i doline. Oni iskusniji imat će priliku isprobati malo zahtjevnije staze koje se nalaze u okolini ovog seoskog domaćinstva.