Naslovnica Lifestyle Top 10 biljaka za vašu kuhinju

Top 10 biljaka za vašu kuhinju

pixabay/cocoparisienne

Vaša kuhinja iz snova nije potpuna bez biljaka. Evo popisa sjajnog bilja koje će začiniti vaša jela tijekom cijele godine. Bilje voli puno sunčeve svjetlosti kada raste, pa ga svakako stavite blizu sunčanog prozora u zatvorenom prostoru.

Bosiljak

Obično se koristi u mediteranskim jelima, bosiljak je odličan za dodavanje okusa juhama i umacima. Prilikom kuhanja dodajte ga pred kraj da zadržite okus.

Prilikom uzgoja držite tlo vlažnim, a biljku zalijevajte noć prije berbe. Uštipnite ili odrežite sve cvjetne klasove koji se formiraju. Često berite bosiljak i nastavit će rasti.

Cilantro

Cilantro je najčešći u meksičkim i azijskim jelima. Okus je jak, pa ga koristite umjereno. Za berbu upotrijebite oštre čiste makaze i odrežite otprilike 1/3 puta niz vašu biljku. Biljka će nastaviti davati nove listove. Berba sedmično za kontinuirani rast.

Kopar

Ukusni dodatak umacima, juhama, biljnim maslacima, salatama i ribljim jelima, kopar ima najjači okus neposredno prije cvatnje. Najbolje je ubrati samo ono što vam je potrebno za recepte. Koristeći makaze za orezivanje, odrežite stabljike u ravnini s glavnom stabljikom, tako da biljka može nastaviti rađati. Berite često kako biste izbjegli proizvodnju sjemena.

Metvica

Metvica se obično koristi u desertima, čajevima i želeima, dok se paprena metvica općenito koristi zbog svoje jake arome. Za veliku količinu, odrežite neposredno prije cvatnje – oko centimetar od lonca. Pojedinačni listovi mogu se brati u bilo kojem trenutku.

Origano

Origano je najčešći u mediteranskim jelima; često se koristi u juhama, varivima i umacima. Berite pojedinačne listove sa stabljike ili berite dugu stabljiku s lišćem na njoj. Ostavite biljku da naraste na najmanje 4 cm prije berbe. Redovito podrezivanje održava biljku.

Peršun (italijanski)

Italijanski peršun se obično koristi u juhama, umacima i salatama, a smanjuje potrebu za soli. Obično se koristi za dodavanje okusa jelima, a ne kao ukras. Berite kada stabljike lista imaju tri segmenta. Izrežite listove s vanjskog dijela biljke i ostavite unutarnje dijelove da sazriju.

Ružmarin

Koristi se za perad, janjetinu i juhe, ružmarin ima slatkast i smolast okus. Odrežite stabljike za berbu i ručno povucite lišće ili upotrijebite pune stabljike kao ražanj. Izrežite stabljike u potpunosti natrag na glavnu ili bočnu granu.

Kadulja

Popularna u začinima za perad i meso, kadulja je odlična u mnogim kulinarskim jelima. To je osnovna namirnica u nadjevu. Koristeći oštre makaze, odrežite lišće izravno s biljke i berite po potrebi. Berite najmlađe i najnježnije listove za najbolji okus.

Timijan

Timijan se može koristiti u gotovo svim jelima, a posebno u marinadama, povrću, tjestenini, krumpiru i pizzi. Za najjači okus, uberite timijan neposredno prije cvatnje. Odrežite gornju 2/3 svakog izdanka i izbjegavajte rezati drvenasti dio biljke.