Naslovnica Lifestyle Tikva, kraljica jeseni

Tikva, kraljica jeseni

pixabay/bernswaelz

Sa dolaskom jeseni na tržnicama i odjelima povrća nailazimo na tikve različitih oblika, veličina i ukusa. Ona je jednogodišnja zeljasta biljka, a kod nas je krase različiti nazivi (buča, bundeva, dulek, bijela tikva, stambolka, bundevka, peca).

Plod tikve je izuzetno bogat mnogim hranjivim sastojcima, a samo neki od njih su: ulja, pektin, proteini, šećer, karotin, manganove soli, vitamin C, fosforna kiselina, fitosterin i salicilna kiselina.

Od tikve se mogu pripremati brojna jela, no da bi se konzumirala neophodno ju je prethodno obraditi. Mi to najčešće (i najjednostavnije) radimo pečenjem.

Kako ispeći tikvu?

Narežite je na kriške ili veće komade (zavisno od njenog oblika), stavite na papir za pečenje i u rernu. Prije toga sklonite košpice koje kasnije možete samostalno ispeći i imati super zdravu užinu.

Pecite tikvu oko 20 minuta na 200 stepeni. Ako je želite jesti odmah, prije pečenja je začinite maslinovim uljem i začinima, a ako je želite zamrznuti onda nema potrebe da je začinjavate. Pečenu tikvu očistite od kore, spremite u kesice i imaćete osnovu za supu koja će vas grijati tokom dugih, zimskih dana.

Prijatno!