Naslovnica Dobre priče Svjetski dan zaštite okoliša: Ekopak uveo Studentski dom Bjelave u sistem reciklaže

Svjetski dan zaštite okoliša: Ekopak uveo Studentski dom Bjelave u sistem reciklaže

Povodom Svjetskog dana okoliša, Ekopak je osmislio posebnu aktivnost sa studentima Studentskog doma Bjelave iz Sarajeva.

Predstavnici Ekopaka u saradnji sa studentima Studentskog doma Bjelave iz Sarajeva, očistili zelene površine ispred doma i posadili prekrasan cvjetni otok, te postavili posude za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada i Studentski dom uveli u sistem reciklaže.

Ekopak svojim djelovanjem razvija svijest o značaju zaštite okoliša i provodi akcije usmjerene na svijest građana. Upravo akcijama na Svjetski dan zaštite okoliša želimo da širimo svijest o važnosti reciklaže ambalažnog otpada i zaštite okoliša općenito.

„Za uspostavu sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada je potrebno istovremeno raditi u dva pravca. Jedan je edukacija stanovništva gdje nastojimo građanima približiti važnost promjene u postupanju sa ambalažnim otpadom. Zbog toga Ekopak provodi aktivnosti sa djecom i mladima, jer upravo od njih počinje promjena i prihvatanje nove kulture življenja koja podrazumijeva odvojeno odlaganje ambalažnog otpada”, kazala je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Uprkos izuzetno izazovnoj situaciji zbog pandemijekoronavirusa, Ekopak je sa svojim partnerima – koje čine 21 sakupljač iz cijele Federacije BiH, a u ime više od 700 proizvođača, uvoznika, distributera i trgovaca koji su mu prenijeli obavezu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, u 2020. godini uspio poslati na reciklažu 11.911 tona ambalažnog otpada, dok je od svog osnivanja 2012. godine ukupno poslao na reciklažu blizu 90.000 tona ambalažnog otpada.

Ekopak je neprofitna kompanija osnovana 2012. godine s ciljem da u ime klijenata proizvođača ambalaže, uvoznika, punilaca, distributera i trgovaca, preuzme odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u Federaciji BiH.

Više o Ekopak aktivnostima možete pronaći na www.ekopak.ba