Naslovnica Noviteti Šta je SafeTravels?

Šta je SafeTravels?

SafeTravels je oznaka koju dodjeljuje Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC), a koja omogućava putnicima da prepoznaju destinacije koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite vezane za borbu protive pandemije COVID-19, kao važan preduslov za sigurna putovanja. Bosna i Hercegovina je dobila pravo na korištenje SafeTravels oznake u martu 2021. godine.

SafeTravels oznaku mogu nositi destinacije (u ovom slučaju i Federacija Bosne i Hercegovine), te kompanije i organizacije unutar destinacije, koje poštuju sigurnosne protokole i mjere propisane Smjernicama i protokolima za zdravstvenu zaštitu od COVID-19 u turizmu. Lokalni propisi ponekad mogu biti i zahtjevniji od onoga što propisuju međunarodni protokoli.

Razlozi za sticanje SafeTravels oznake:

  • Kompanije koje poštuju smjernice i protokole za zdravstvenu zaštitu od COVID-19 u turizmu pokazuju da vode računa o sigurnosti svojih gostiju, ali i svojih uposlenika i njihovih porodica!
  • Prihvatanje oznake SafeTravels na nivou kompanija unaprijediće pozitivan imidž Bosne i Hercegovine kao sigurne destinacije i ohrabriti turiste da dođu u našu zemlju
  • Korištenjem SafeTravels oznake u promotivne svrhe kompanije mogu obogatiti svoju komunikaciju na društvenim mrežama, na svojoj internet stranici, raznim platformama za ponudu smještaja, te u pisanoj komunikaciji prema partnerima, kao i u štampanim promotivnim materijalima