Naslovnica Preporučujemo Spektakularni No Borders Orchestra sutra u Sarajevu

Spektakularni No Borders Orchestra sutra u Sarajevu

Nakon skoro dvije godine pauze, No Borders Orchestra (NBO) će u petak, 27. augusta u Domu Armije, održati svoj dugo iščekivani koncert u Sarajevu! Koncert je besplatan za sve ljubitelje klasične i savremene muzike, te je dio regionalne turneje NBO-a pod nazivom “No Return to Normality”.

No Borders Orchestra je simfonijski orkestar koji čine vrsni profesionalni muzičari iz svih država bivše Jugoslavije, a čiji je cilj iniciranje pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu saradnju. Prevazići nacionalne razlike radi općeg dobra i ujediniti ljude sa prostora Balkana kroz muziku – to je suštinska motivacija Orkestra.

Ovog ljeta, NBO održava koncerte u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici.
Samim nazivom turneje No Return to Normality želimo poručiti kako normalnost koju smo živjeli prije pandemije nije bila normalna i kako ne bismo trebali težiti povratku u takav svijet. Živimo u vremenu ekološke katastrofe, velikih socijalnih razlika, hiperprodukcije i hiperkonzumerizma i potrebna nam je promjena na bolje. Stoga i sve skladbe s našeg repertoara na ovoj turneji tematiziraju transformaciju društva i šaljemo poziv svima da se trebamo mijenjati“, ističe Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor orkestra.

No Borders Orchestra

Na koncertu u Sarajevu bit će izvedene kompozicije: John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed / Solist: Vladimir Kostov, violina, Richard Strauss: Metamorphosen, kao i kompoziciju hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink!, koja je rađena specifično za ovu turneju.

Koncert se održava u Domu Armije, sa početkom u 20:00 sati. Ulaz je besplatan, sa rezervacijom mjesta putem Viber poruke na broj: 062/573-862.

Broj gostiju je ograničen u skladu sa epidemiološkim mjerama. Svi gosti sa sobom trebaju imati potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR ili antigen test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 u posljednjih 6 mjeseci.