Naslovnica Lifestyle SEPTEMBAR NA POSLU: Kako da vas obaveze ne preplave po povratku sa...

SEPTEMBAR NA POSLU: Kako da vas obaveze ne preplave po povratku sa godišnjeg odmora?

pixabay/Franz Roos
Kako da vas posao i obaveze ne preplave po povratku sa godišnjeg odmora? A šta je to što je dobro u povratku na posao?

Senka Čimpo, psihologinja i psihoterapeutkinja/Zdravi portal

SENKA CIMPO NOVA SLIKA

Godišnji odmori su (uglavnom) iza nas i u fokusu je planiranje za naredni period. Iako nije kraj fiskalne godine niti ste školarci i krećete u novu školsku godinu, septembar jeste mjesec kada se revidiraju rezultati i prave planovi za naredni period. Nerijetko ovaj zadnji period godine donosi i veći pritisak kako bi sve bilo realizirano do kraja tekuće. Šta možete učiniti da vaše kroz odmor napunjene baterije ne iscure na samom početku novih ali i starih radnih zadataka? Koje su prednosti odmornog uma u radnom okruženju?

Odmorni i svježeg uma nakon istinskog godišnjeg odmora ste spremni probleme posmatrati na drugačiji način a ne onako kako to uobičajeno činite. To znači da je ovo dobar period za nove ideje, projekte i rješenja za koje baš u ovom periodu vjerovatno imate potencijala. To je period kada zbog odmaka i odmora imate bolje uvide, najčešće u vidu ‘aha’ fenomena odnosno ugledavanja (drugačijih) rješenja.

Iznenadna odnosno nelinearna rješenja problema su moguća upravo onda kada neko vrijeme ne razmišljate na uobičajen način a to se dešava spontano upravo na godišnjem odmoru kada neko vrijeme ne razmišljate o uobičajenim i očiglednim načinima rješavanja problema i zadataka. U tom smislu je dobro da tako odmorni ne uskočite u beskrajnu listu pristiglih e-mailova, svakodnevnih poslova i ostatke ‘to do’ listi. S druge strane, sigurno da vas čekaju zadaci i poslovi koje ne birate sami nego vam ih dodjeljuju i nameću sama priroda posla i tržište, nadređeni i kompanija.

U današnje vrijeme je već dobro poznat i istražen fenomen takozvanog ’bluza’ odnosno potištenosti u vezi sa povratkom u svakodnevnicu i poslovne obaveze nakon godišnjeg odmora. U tom peirodu je važno da se prisjetite šta je to što volite u vezi sa svojim poslom i da se koliko god je to moguće bavite upravo tim segmentima. Također je važno da na umu imate sve ono što jeste, u poslovnom ali i privatnom pogledu i da te svoje vrijednosti i sklonosti njegujete.

To znači da ne zaboravite da ste osoba koja zna da uživa i upravo je uživala na godišnjem odmoru, da ne zaboravite sve one ljude, aktivnosti i sklonosti koje vas usrećuju i da nalazite vrijeme i prostor za njih i tokom radne sedmice, godine a ne samo u posebnim prilikama. To znači i da na poslu osigurate vrijeme za pauze a pogotovo da ne zaboravite svoj privatni život, uživanje i vrijeme koje imate na raspolaganju koliko god mislite da ga je premalo ili koliko ga jeste realno malo.

To također znači da u planiranju morate naučiti da prioritetizirate one zadatke koji su istovremeno bitni i hitni, zatim one koji su bitni ali ne toliko hitni a tek onda one koji vam oduzimaju dragocjeno vrijeme time što ’gore’ i hitni su a zapravo nisu toliko bitni. To znači i da učite odustati ili reći ne ili razmisliti da li zaista morate biti na svakom sastanku kojem inače prisustvujete. To znači i da učite da ne odgađate nego djelujete i da se krećete bliže postavljenom cilju kroz manje, rašlanjenje i realne ciljeve. To znači i da učite upravljati vremenom.

Dobrodošli nazad na posao! Zgrabite svježe ideje i nove prilike i ne zaboravite uživati u onima koje već imate i živite.