Naslovnica Lifestyle Selekcija 9. Juventafesta: Distanci u inat za daske koje život znače

Selekcija 9. Juventafesta: Distanci u inat za daske koje život znače

Od početka pandemije do danas srednjoškolci se suočavaju s izolacijom, zabranama okupljanja u školskim klupama, omladinskim pozorištima, dramskim studijima… Suočeni su sa strahom, brigama i distancama koje će, nažalost, pamtiti cijeloga života. Njihovi problemi i potrebe zanemareni su više nego ikada.

Ipak, vrela mladalačka krv distanci u inat uporno traži svoj put kroz kreativnost i umjetnost, pokazuje to veliki broj prijava i selekcija 9. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest. Na adresu Udruženja „Medija-Art“, koje od 2013. osigurava scenu nevjerovatnim teatarskim izvedbama srednjoškolaca, i ove su godine stigle prijave iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Kazahstana, Bosne i Hercegovine te mnogih drugih zemalja.

  • Neizmjerno smo sretni zbog velikog interesovanja za predstavljanje na Juventafestu. Svaka od predstava nosi svoju maštovitost, razigranost i posvećenost pozorištu. Konkurencija je bila velika i nije to bio nimalo lagan zadatak za selektoricu Eminu Omerović – ističu organizatori.

Kao i prethodnih godina, festivalska selekcija nudi raznolik pregled kvalitetnog srednjoškolskog teatra koji odlikuje originalnost pozorišnog izražaja, kvalitetan dramsko-pedagoški rad i relevantnost tema o kojima predstave govore. Inspirativne priče pojedinaca, bunt mladih kao kolektiva, bogatstvo pozorišnog izričaja i energična igra samo su neke od odlika selektiranih predstava.

Publika će zasigurno uživati u ovogodišnjoj selekciji koju čine:

  1. „Mali Agaton“režija: Milan Bogdanović, Dis – pozorište mladih Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • „Ko je meni Antigona?“režija: Uroš Mladenović, Teleport teatar i Omladinska pozorišna scena Paraćin, Srbija
  • „Životinjska farma“režija: Darijan Mihajlović, Omladinsko pozorište DADOV, Srbija
  • „Razredni neprijatelj“režija: Igor Pavlović, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija
  • „Most“režija: Miroljub Mijatović i Ermina Nišić, Bosansko narodno pozorište Zenica, Bosna i Hercegovina

Deveti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest bit će održan u Sarajevu od 8. do 12. septembra.

Više informacija na: www.juventafest.ba i www.facebook.com/juventa.fest/