Naslovnica Noviteti Savršeni proljetni bijeg: RUJIŠTE SAFARI

Savršeni proljetni bijeg: RUJIŠTE SAFARI

Produženi vikend je iza nas, a godišnji odmor se čini predaleko? Predlažemo vam savršen proljetni bijeg na Rujište, gdje ćete se sjediniti sa prirodom i uživati otkrivajući gljive i samoniklo jestivo bilje.

Čist planinski vazduh i zemljište na našoj maloj planini pružaju idealne uslove za kvalitetnu berbu gljiva i bilja. Rujište obiluje vrsnim primjercima proljetnih gljiva, a to su svakako smrčak, puhare i rudnjače, koje važe za najukusnije i najsigurnije za branje.

Sa iskusnim planinarskim vodičem, stanovnikom Rujišta i iskusnim beračem gljiva, vodimo vas u pustolovinu branja prvih proljetnih gljiva i jestivog samoniklog bilja. U lovu na gljive, naučiti ćete kako razlikovati jestive od nejestivih, kako ispravno brati gljive i po neki recept kako pripremati određene gljive. Usput ćemo tražiti i proljetno samoniklo jestivo bilje, kao što su mlada žara, srijemoš, crvena djetelina, bokvica, jagorčevina, maslačak, zapravo sve ono što nađemo u putu. Naučiti ćete identificirati jestivo samoniklo bilje i dobiti informacije kako ga konzumirati i kako ga najbolje pripremiti, da bude što ukusnije.
Fokusiranje na pronalaženje gljiva i biljaka, tišina prirode, pomoći će da se relaksiramo, da bolje razumijemo Zemlju i život u prirodi.

Hrane u prirodi ima u izobilju i vrijeme je da to počnemo cijeniti i iskoristimo najbolje što je moguće.
Sve što vam je potrebno za ovu pustolovinu jesu: odjeća i obuća za boravak u planinkom mjestu, džepni nožić, platneni ceker ili pletena košara.
Šetnja će trajati otprilike 3 sata, no vrlo je nezahvalno prognozirati, obzirom da smo u potrazi za gljivama i biljem.

Paket uključuje:
1. Noćenje u planinskoj kući Rujište Lodge za 2 osobe
2. Rujište safari- izlet branja gljiva i jestivog samoniklog bilja
3. Doručak/ Ručak/ Večera
Upiti, rezervacije i dodatne informacije zatražite na mail: [email protected] ili porukom na Rujište lodge
BROJ MJESTA JE OGRANIČEN zbog sigurnosti svih učesnika. Naše osoblje posjeduje certifikate za smjernice i protokole za zaštitu od COVID-19 u turizmu.
#safetravels
Dobrodošli!