Naslovnica Noviteti Samsung Electronics otkrio viziju ‘Zajedno za budućnost’ na CES 2022

Samsung Electronics otkrio viziju ‘Zajedno za budućnost’ na CES 2022

Kompanija je predstavila planove za izgradnju održivije, prilagođenije i povezane budućnosti pomoću proizvoda i inicijativa koje minimiziraju utjecaj na životnu sredinu, zadovoljavaju životni stil potrošača i iskustva pametnih kuća čine istinski besprijekornim.

Samsung Electronics predstavio je na konferenciji CES 2022 svoju viziju „Zajedno za budućnost“, tokom uvodnog obraćanja glavnog govornika JH Hana, potpredsjednika, izvršnog direktora i voditelja odjela Samsung eXperience. Han je istakao napore kompanije da korisnike uvede u novo doba zajedništva, sa prilagodljivim iskustvima koja odražavaju stilove života potrošača i inovacijama koje obilježavaju napredak društva i planete.

Vizija kompanije „Zajedno za budućnost“ osnažuje sve da pokrenu pozitivne promjene i podstaknu saradnju na rješavanju nekih od najvažnijih globalnih izazova. Uvodni govor ilustrovao je kako Samsung planira da svoju viziju pretvori u stvarnost uvođenjem niza inicijativa za održivost, svrsishodnih partnerstava i prilagodljivih i povezanih tehnologija.

„Veoma mi je drago što ćete biti dio naše vizije kako inovacije mogu stvoriti pozitivne promjene, što ćete nam se pridružiti na zajedničkom radu za bolju budućnost“, rekao je Han. „Ove inovacije uključit će održivost u vaše svakodnevno korisničko iskustvo”.

Stvaranje održive budućnosti

Samsungova vizija budućnosti izgrađena je na onome što kompanija naziva „svakodnevnom održivošću“. To je koncept koji inspiriše Samsung da održivost stavi na centralno mjesto svega što radi. Kompanija ostvaruje svoju viziju usvajanjem novih proizvodnih praksi sa malim utjecajem na životnu sredinu, ambalažom koja smanjuje negativan otisak i održivijim korisničkim iskustvom, kao i odgovornim odlaganjem proizvoda na kraju njihovog životnog ciklusa.

Ovi napori uključuju i proširenje upotrebe recikliranih materijala – Samsungov Visual Displai Business planira koristiti 30 puta više reciklirane plastike nego 2021. Kompanija je također otkrila planove da proširi upotrebu recikliranih materijala na sve mobilne proizvode i kućne aparate u naredne tri godine.

Upotreba recikliranih materijala od ove godine uključit će i unutrašnju ambalažu, pa će reciklirani materijali biti ugrađeni u stiropor, držače kutija i plastične kese. Kompanija je također najavila globalno proširenje svog nagrađivanog Eco-Packaging programa, kojim se kartonske kutije pretvaraju u kućice za mačke, pomoćne stolove i drugi namještaj, a obuhvatit će i pakovanja za kućne aparate kao što su usisivači, mikrovalne pećnice, prečistači vazduha i drugo.

Samsung je ove godine predstavio značajna poboljšanja svog prvog SolarCell daljinskog upravljača bez baterija, sa ugrađenim solarnim panelom koji se može puniti i danju i noću. Poboljšani SolarCell Remote dobija struju iz radio frekvencija u uređajima kao što su WiFi ruteri.

„Ovaj uređaj bit će uključen u nove Samsung televizore i kućne aparate – sa ciljem da se sa deponija eliminiše više od 200 miliona baterija. Kada ih poredate, to je udaljenost od Las Vegasa do Koreje“, rekao je Han.

Pored toga, do 2025. godine, Samsung planira da svi njegovi televizori i punjači za telefone rade na skoro nultu snagu u stanju pripravnosti, tako da proizvodi neće trošiti skoro nikakvu energiju kada se ne koriste.

Samsung je također najavio da će njegove ekološke tehnologije kao što je SolarCell Remote biti otvoren kod, tako da i drugi mogu da ih koriste za svoje nove uređaje.

Osnaživanje korisnika prilagođenim iskustvima

S razumijevanjem da je svaka osoba jedinstvena i sa željom da prilagodi uređaje posebnim životnim stilovima, Samsung iznalazi načine da pomogne ljudima da redefinišu svoje odnose sa svakodnevnim tehnologijama. Ovaj pristup inovacijama zasnovan na ljudima je ključni stub vizije kompanije „Zajedno za budućnost“.

Samsung Gaming Hub nudi platformu „sve u jedan“ za otkrivanje i igranje igara u cloudu i na konzolama, a trebalo bi da bude lansirana na pametnim televizorima i monitorima kompanije tokom ove godine. Na kraju, predstvaljen je i The Odissei Ark – 55-inčni, fleksibilan i zakrivljeni ekran za igre koji korisničko iskustvo podiže na sljedeći nivo jer omogućava korisnicima da dok igraju igrice, mogu da imaju videopozive i gledaju snimke igara u isto vrijeme.

Uvod u eru besprijekornog povezivanja

Prvi put predstavljen na CES-u, potpuno novi Samsung Home Hub podiže iskustva povezane kuće na viši nivo uslugom SmartThings koja se integriše sa uređajima povezanim pomoću vještačke inteligencije. Samsung Home Hub kombinuje šest SmartThings usluga u jedan zgodni uređaj koji korisnicima daje potpunu kontrolu nad pametnim domom i olakšava upravljanje kućnim poslovima.

Kako bi omogućio da različiti tipovi pametnih uređaja zajedno bolje funkcionišu, Samsung je najavio planove da SmartThings Hub učini ugrađenom funkcijom svojih televizora, Smart monitora i Family Hub frižidera za 2022. godinu.

Posvećenost društvenoj odgovornosti kompanije se ne ostvaruje samo u tehnologijama, već i u njenoj angažovanosti u programima koji osnažuju sljedeće generacije da sprovedu promjene koje žele. Njegujući razvoj mladih i razvijajući vještine potrebne za radna mjesta u budućnosti, programi kao što su Solve for Tomorrow i Samsung Innovation Campus pretvaraju snove u djela.

Za više informacija, uključujući fotografije i videozapise proizvoda koje je Samsung najavio na CES 2022, posjetite news.samsung.com/global/ces-2022.