Naslovnica Noviteti Tehnologija Samsung donosi kolekciju legendarnog umjetnika Keitha Haringa na The Frame televizore

Samsung donosi kolekciju legendarnog umjetnika Keitha Haringa na The Frame televizore

Dvanaest savremenih remek-djela od sada dostupno milionima korisnika širom svijeta na aplikaciji Samsung Art Store

Samsung Electronics, globalni lider u sektoru ekrana, danas je objavio da je nova kolekcija čuvenih djela Keitha Haringa dostupna na platformi Samsung Art Store1 od 1. decembra. Kolekciju čini dvanaest2 najistaknutijih djela iz XX vijeka ovog legendarnog umjetnika, čime njegovo neizbrisivo naslijeđe ulazi u domove širom svijeta.

„Veoma smo sretni što snagu i vitalnost ovog velikog savremenog umjetnika uvodimo u Samsung Art Store“, izjavila je Seline Sangsook Han, izvršna potpredsjednica sektora ekrana u kompaniji Samsung Electronics. „Keith Haring je stvorio vizuelni jezik koji je prepoznatljiv širom svijeta i izuzetno nam je drago što ova umjetnička djela možemo da ponudimo na digitalnoj platformi kako bi naši globalni korisnici mogli u njima da uživaju u svom domu.“

Keith Haring, jedan od najistaknutijih mladih umjetnika svog vremena, bio je pravi predstavnik urbane ulične kulture Njujorka 80-ih godina prošlog vijeka. Inspirisan uličnom umjetnošću kao odlikom ovog grada, Haring je počeo da izlaže svoje radove u galerijama i muzejima širom svijeta. Također je učestvovao u projektima društvenog podizanja svijesti kao što su kampanje opismenjavanja i inicijative u okviru borbe protiv side.

Korisnici platforme Samsung Art Store sada mogu da prikazuju djela kao što su „Beba koja zrači“, „Retrospektiva“ i „Bez naslova (Psi koji plešu)”, čime ova čuvena Heringova umjetnička djela postaju dostupna većem broju korisnika širom svijeta. Kolekcija je posebno odabrana i prilagođena za 16:9 ekran The Frame TV uređaja.

„Saradnja sa platformom Samsung Art Store je predstavljala odličnu priliku da se legendarna umjetnička djela Keitha Haringa podijele sa svjetskom publikom“, rekao je David Stark, osnivač i predsjednik Artestara, međunarodne agencije za licenciranje brendova i savjetovanje koja zastupa Fondaciju Keitha Haringa. „Keith je živio pod motom da je „umjetnost za svakoga“ i The Frame televizori omogućavaju da njegov rad uđe u domove i poštovalaca i onih kojima ranije nije bio poznat. Nadamo se da će ova kolekcija pobuditi interesovanje za Haringa i njegovu zaostavštinu.“

Tokom svoje karijere, Hering je stvarao umjetnost ne samo iz kreativnih pobuda, već i za dobrobit svoje zajednice. Izradio je brojne murale, skulpture i slike za bolnice, udruženja za pomoć siromašnoj djeci i razne lokalne zdravstvene organizacije. Njegova fondacija je posvećena saradnji sa muzejima, galerijama, izdavačima i organizatorima umjetničko-edukativnih programa koji slave njegov rad. Hering je bio tema nekoliko međunarodnih retrospektivnih izložbi i njegova djela se nalaze u značajnim privatnim i javnim kolekcijama, uključujući Muzej moderne umjetnosti, Muzej američke umjetnosti Whitney i mnoge druge.

Od pokretanja platforme Samsung Art Store 2017. godine, Samsung ostvaruje partnerstva sa istaknutim umjetnicima, muzejima i umjetničkim galerijama kako bi korisnicima omogućio da se upoznaju sa remek-djelima i neprocjenjivim kolekcijama u udobnosti svog doma. Pored ove kolekcije, Samsung Art Store nudi na hiljade drugih digitalnih umjetničkih djela velikih majstora kao što su Gustav Klimt, Kandinsky i Van Gogh i digitalne umjetničke kolekcije najvećih svjetskih institucija, među kojima su Tate u  Londonu, Muzej Prado u Madridu i Muzej Belvedere u Beču. Za više informacija o The Frame televizorima i platformi Samsung Art Store posjetite samsung.com.

1 Za Samsung Art Store je obavezna pretplata.
2 Broj dostupnih djela može da zavisi od regiona.