Naslovnica Zdravlje Recept dana: Pečena piletina sa korjenastim povrćem

Recept dana: Pečena piletina sa korjenastim povrćem

Dobar dan, sigurno je većina vas u dilemi šta danas smisliti za ručak, naš dragi Almir nam je za danas dao odličan prijedlog za pečenu piletinu sa korjenastim povrćem.

Potrebni sastojci:

Izbor: Almir Mukača, Fress.ba

Zagrijte rernu na 180°C. Ogulite krompir, slatki krompir (batat), mrkvu, celer, rotkivce i isjecite ih na veće komade. Glavicu bijelog luka samo popolovite bez guljenja.
Cijelo pile presijecite po strani na kojoj su pileća prsa. posolite i pospite koricom limuna, te sve dobro utrljajte.

U tepsiju stavite povrće, pouljite maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte malo sirćeta. Ispod pileta stavite ruzmarin, lovorov list i četvrtine limuna.
Stavite sve u rernu, a u međuvremenu u manju šerpicu stavite puter, ruzmarin i mentu. Miješajte nekih 2 minute.

10 minuta prije kraja pečenja premažite pile puterom od aromatičnih začina.

I ručak je spreman! Prijatno