Naslovnica Noviteti RAI kampanja “Sviraj kraj” nagrađena za najinovativniju inicijativu u borbi protiv korupcije

RAI kampanja “Sviraj kraj” nagrađena za najinovativniju inicijativu u borbi protiv korupcije

Glasovima 84 delegata zemalja članica Evropskih partnera protiv korupcije (EPAC), kampanja Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), pod nazivom „Sviraj kraj“, je dobila nagradu za najinovativniju inicijativu protiv korupcije. EPAC i Evropska kontakt mreža za borbu protiv korupcije (EACN) predstavljaju nezavisne forume, u čijem radu učestvuju operativna tijela za kontrolu rada policije, kao i nezavisne institucije zadužene za prevenciju i borbu protiv korupcije na teritoriju zemalja Evropske Unije. Ovo priznanje za najinovativniji poduhvat u skladu s misijom mreže, je upriličeno tokom 20. godišnje konferencija i zasjedanja Generalne skupštine EPAC/EACN, koja je okupila 120 učesnika iz 30 evropskih zemalja. Pripremu cjelokupnog kreativnog koncepta kampanje, te realizaciju aktivnosti je radila full-service marketinška agencija Via Media iz Sarajeva. U ime Regionalne antikorupcijske inicijative, nagradu je primila Aneta Arnaudovska, viša savjetnica za borbu protiv korupcije RAI Sekretarijata, koja je naglasila da korupcija nikad ne spava i samo zajedničkim zalaganjem možemo „svirati kraj“ i zaustaviti ovaj gorući problem. Sam cilj kampanje je upravo bio fokusiran na to.

Kampanja „Sviraj kraj” implementirana je u 7 glavnih gradova širom Jugoistočne Evrope: Sarajevu, Podgorici, Tirani, Prištini, Skopju, Kišinjevu i Beogradu. Koncipirana je kao guerrilla aktivacija, u okviru koje je na plastičan način prikazana količina novca koja se svake sekunde uništi kroz koruptivna djela. Performans uništavanja novca je bio smješten u transparentni okvir, prikazujući svima vidljiv, ali u isto vrijeme nedodirljiv proces. Građani su imali priliku da aktivno učestvuju u performansu, tako što su pritiskom na taster „svirali kraj“ korupciji i svojim potezom simbolično spasili preko 8 miliona eura. Kako je performans izgledao u 7 pomenutih gradova, možete pogledati na RAI oficijelnoj FB stranici i YouTube kanalu.

Sviraj kraj! je dio edukativno-informativne kampanje koju Regionalna antikorupcijska inicijativa realizira uz finansijsku podršku Evropske Unije u okviru projekta “Prekinimo šutnju: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji”. U okviru projekta, RAI Sekretarijat radi na jačanju zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu prijavitelja korupcije, u skladu s novom Direktivom EU-a o njihovoj zaštiti.