Naslovnica Preporučujemo Public art kolonija: JAHORINA OPEN SPACE HUB

Public art kolonija: JAHORINA OPEN SPACE HUB

Na Olimpijskoj planini Jahorini u periodu 27. avgust – 3. septembar bit će održan 4. Jahorina OPENspace Hub, regionalna umjetnička kolonija na kojoj će savremeni umjetnici prirodnom okruženju dati novi vizuelni koncept.

Sudjelovat će više od 80 mladih umjetnika iz regiona (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija), među kojima su muralisti, vajari, fotografi, konceptualni umjetnici i muzičari. Oni će na 7 lokacija, kreativnim intervencijama i pod mentorstvom akademskih umjetnika i profesora, ujediniti umjetnost, slobodu i prirodu, te olimpijskoj ljepotici Jahorini, u trajno naslijeđe, ostaviti umjetničku vrijednost na otvorenom.

Četiri su programske cjeline 4. Jahorina OPENspace HUB-a:
MURALISANJE: oslikavanje 20 selektovanih murala na zidovima ulaza na Jahorinu.
Tema: Flora i fauna planine
RECOVER: izrada skulptura i instalacija u drvetu i drugim dostupnim materijalima, koji se povezuju sa prirodnim ambijentom u kojem nastaju.
Tema: Komad na planini
ECHO: muzički program koji okuplja muzičke umjetnike i studente iz regije na seriji master klasova, proba i slobodnom muziciranju na otvorenom prostoru. Rezultat rada ove cjeline bit će predstavljen kroz javno izvođenje tokom zimske turističke sezone.
Tema: Soundtrack planine
VALERI: fotografska kolonija pejzažne fotografije, uz edukativna predavanja. Radovi učesnika naknadno će biti predstavljeni na 5 izložbi u regionalnim centrima.
Tema: Jahorina
Jahorina OPENspace Hub je mjesto susreta i umrežavanja mladih afirmisanih umjetnika, kroz čija se jedinstvena artistička djela u javnom prostoru, promoviše simbioza prirode i umjetnosti. Osnovni moto Jahorina OPENspace HUB-a je: „Što nastane u prirodi, ostane u prirodi“.

Sve informacije o ovom događaju potražite na Instagram stranici JAHORINA HUB.