Naslovnica Noviteti Projekt Vlade Kantona Sarajevo za UNSA se nastavlja: Vraćamo život u ovaj...

Projekt Vlade Kantona Sarajevo za UNSA se nastavlja: Vraćamo život u ovaj dio grada, Kampus postaje moderna urbana oaza za mlade

Povodom početka radova na izgradnji i uređenju zelenih i sportskih površina u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, rektor UNSA Rifat Škrijelj i pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo za civilnu zaštitu Muhamed Memišević obišli su ovu lokaciju.

Rušenjem pet dotrajalih zgrada, te čišćenjem terena započinje prva faza radova. Brojni sadržaji, uključujući dugu stazu za trčanje, dat će dodatnu dinamiku ovom dijelu grada.

Ovaj važni projekt, koji Vlada Kantona Sarajevo realizuje zajedno sa Općinom Novo Sarajevo, UNSA i UNDP-jem, će se odvijati u tri faze. Nakon prve faze čišćenja terena, koja bi trebala biti završena u roku od mjesec, slijedi izgradnja privremenih zelenih, sportsko-rekreativnih površina.

Kampus će zahvaljujući projektu Vlade KS dobiti sasvim novi prostorni identitet. Nije slučajno da je Kampus, kao motor duhovnog i intelektualnog razvoja sarajevske regije i države BiH smješten u srcu glavnog grada.

Ipak, ruševine, smeće, neosvjetljeni dijelovi i neiskorišteni prostor u visokopotentnom dijelu grada, davali su sliku nedomaćinskog odnosa prema zajedničkom dobru i stavu prema progresu.

“Vraćamo život u ovaj dio grada izgradnjom sportsko-rekreativne zone i dajemo novo lice Kampusu, kakvo i zaslužuju studenti i ovaj grad. Gdje god smo putovali, optimizam su budili prizori gdje je mnogo mladih na lijepo uređenim zelenim površinama u svojim svakodnevnim aktivnostima. I studenti UNSA i ovaj grad zaslužuju takve slike”, izjavio je premijer KS Edin Forto.

Prema riječima ministrice  Nikolić, današnji radovi predstavljaju zaokret u odnosu prema izvanredno vrijednom resursu.

“I do sada je bilo sporadičnih aktivnosti na uređenju bivše kasarne, a današnjeg Kampusa. Ipak, danas po prvi put započinju radovi koji su dio sistemskog pristupa i združenog napora Vlade KS, Opštine Novo Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu. Moderna urbana oaza, kakvom smo je zamislili i radimo zajedno sa EIB-om, garantuje da ćemo u skoroj budućnosti oživjeti Kampus i omogućiti razmjenu ideja i kreiranje inovativnih rješenja. Radosna sam i ponosna što učestvujem u procesu urbane transformacije Kantona Sarajevo”, navela je ministrica Nikolić.

Rektor Škrijelj rekao je da je Univerzitet u Sarajevu, nakon što je uspješno riješio pitanje vlasništva i te uspostavio Direkciju za izgradnju i održavanje Kampusa, dao novi zamah projektima razvoja ovog studentskog centra UNSA, pri čemu prije svega misli na izgradnju zgrade Univerzitetske biblioteke, ali i na ovaj projekt izgradnje i uređenja zelenih i sportskih površina.

“Sadržaji koji su predviđeni projektnim zadatkom – multifunkcionalna staza u formi trga, trim staza sa teretanama na otvorenom za vježbanje, pješačke staze sa nekoliko posebnih hortikulturno uređenih površina i urbanim mobilijarom, biti će na raspolaganju studentima i profesorima našeg Univerziteta, ali i građanima. Zahvaljujem Općini Novo Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i Razvojnom programu Ujedinjenih nacija koji su dali podršku“, rekao je rektor Škrijelj.

Kako je naveo Memišević, saradnja sa UNSA je počela odmah nakon što je načelnik Hasan Tanović preuzeo mandat i od tada pa sve do danas, svaki korak je bio produktivan i konkretan.

“Veliki izazov je izgradnja Univerzitetske biblioteke, koja je, nakon višegodišnjih blokada, konačno započela prošle godine. Današnji početak uređenja Kampusa je pokazatelj koliko je važno imati zajedničku viziju i saradnju na različitim nivoima vlasti”, naveo je Memišević.