Naslovnica Lifestyle Prijedlog za vikend: Radionica pravljenja eliksira zdravlja od Munike

Prijedlog za vikend: Radionica pravljenja eliksira zdravlja od Munike

Poseban segment unutar flore svake zemlje definitivno zauzimaju endemične biljne vrste za koje se procjenjuje da u Bosni i Hercegovini ima oko 500 taksona, od kojih je znatan broj, svoj mir i utočište upravo našao na hercegovačkim planinama Prenj, Čvrsnica i Čabulja. Jedna od njih je Munika, prelijepi endemski bor naših planina, po kojem je Bosna i Hercegovina poznata u cijelom svijetu. Munika se u literaturi na engleskom jeziku zove i “bosanski bor”. Kako je Rujište smješteno u podnožju Prenja, svakako ga krasi velika koncentracija Munike, a upravo ona najveća se nalazi okolo naše planinske kuće. Oprašivanje Munike se dešava jedanput godišnje, najčešće krajem mjeseca maja, početkom ili sredinom juna, u zavisnosti od vremenskih uvjeta i u vremenskom rasponu od 7 do 15 dana.
Udisanje polena Munike ima nevjerovatan terapijski učinak, pogotovo za osobe koje imaju problema sa respiratornim sistemom i alergijama. Pored toga ovaj žućkasto-zelenkasti magicni prah u kombinaciji sa medom predstavlja nevjerovatan eliksir zdravlja.
Upravo, to nas je potaklo da napravimo prvu radionicu prikupljanja polena Munike i pravljenja meda od istog.
Kroz šetnju Rujištem naučićete kako ispravno prikupljati polen iz cvjetova Munike, a potom i cjelokupan proces pravljenja meda od polena Munike, kako biste isti mogli sami napraviti po povratku kući, jer je riječ o procesu koji se odvija unutar 40 dana, do finalog proizvoda spremnog za konzumaciju. Njegova tržišna cijena, obzirom na mnogobrojne zdravstvene blagodati, kao i činjenicu da polen možete “ugrabiti” jednom godišnje u kratkom vremenskom rasponu, je izuzetno velika, a Vi ćete ga imati priliku napraviti sami bez utroška novca, osim onog za kupovinu meda.

Pored radionice pravljenja Eliksira zdravlja – meda od polena Munike, akcenat vikenda je svakako i u uživanju u prelijepim pejzažima Rujišta, druženju i ukusnoj domaćoj hrani.

PAKET UKLJUČUJE:
– NOĆENJE U PLANINSKOJ KUĆI RUJIŠTE LODGE
– DORUČAK, RUČAK I VEČERA
– PRIKUPLJANJE POLENA MUNIKE
– RADIONICA PRAVLJENJA MEDA OD POLENA MUNIKECijena:
Paket za 2 osobe: 150 KM
Paket za 3 osobe: 225 KMDETALJE PROGRAMA MOŽETE DOBITI putem maila: [email protected] ili u inbox.

NAPOMENA: DATUM ODRŽAVANJA DOGAĐAJA JE PODLOŽAN IZMJENAMA, U SKLADU PERIODOM OPRAŠIVANJA MUNIKE, ali svakako je planirano održavanje događaja za vikend.