Naslovnica Preporučujemo Poziv za učešće u kampanji “Ja sadim, a ti?”

Poziv za učešće u kampanji “Ja sadim, a ti?”

Pozivamo sve vas koji/e biste željeli/e napraviti svoj PRVI mini eko vrt u kojem možete kombinirati povrće, voće, ljekovito/začinsko bilje i korisno cvijeće. Ako živite u Bosni i Hercegovini, imate balkon, pristup terasi/dvorištu ili malenoj okućnici, najosnovnija znanja u rukovanju smart telefonom ili računarom, imate Facebook profil i član/ica ste naše  i želite učiti kako da njegujete uspješan vrt u skladu sa prirodom – onda ste vi naš pravi(a) kandidat(kinja)!

”Ja sadim, a ti?” je kampanja namijenjena punoljetnim osobama koje NEMAJU ozbiljnog iskustva u proizvodnji hrane i NEMAJU već organiziran jestivi vrt da, uz podršku, steknu praktične vještine efektnog uzgoja hrane na malim prostorima (uzgojne površine maksimalno 5 m2). Ukoliko već uzgajate hranu, molimo Vas da ne aplicirate i da dozvolite početnicima/cama da se pridruže svijetu vrtlarenja.

Podršku u sticanju vještina građani i građanke će dobijati od Eko HUBa Mostar kojim koordinira UG “Nešto Više”.

U skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, sve edukacije, mentorisanje i savjetovanja će se obavljati online. Dakle, iz udobnosti svoga doma možete sticati nove vještine, istovremeno ih primjenjujući u svom novonastalom vrtu.

Pedeset (50) početnika/ca eko-vrtlara/ica će dobiti besplatan edukativni paket sa biljkama/sjemenima za početnike/ice, koji će biti isporučen na kućne adrese. Svaki trud i rad treba cijeniti, a za one koji se najviše potrude ćemo obezbijediti vrijedne nagrade. Dodatno, svi korisnici/ce kampanje “Ja sadim, a ti?” će naknadno dobiti individualizirane permakulturne planove, nakon usvojenih početnih znanja i aktivnog učešća.

Šta tražimo od vas? Da preuzmete obavezu poslušati snimljene edukacije u vremenu koje vama odgovara prije diskusija i pridružite se kratkim online diskusijama nove grupe na teme koje vas zanimaju, da nam se pridružite na Facebook grupi “Ja sadim, a ti?” gdje ćemo razmjenjivati sve informacije, da redovito komunicirate sa mentorom i šaljete nam fotografije i tražene detalje o prostoru za vrt, aktivno učestvujete u stvaranju svog individualnog plana vrta, te nas nakon sadnje radujete fotografijama napretka i zatražite potrebne savjete. Tražimo da marite – za svoje zdravlje i naš zajednički okoliš.

Od neorganiziranog prostora do uzgoja eko hrane, slijedeći individualne savjete i promišljanja, zaljubite se u mini vrtlarenje, ozelenite svoj životni prostor i uživajte u ukusnim, zdravim plodovima svoga rada.

Prijaviti se možete na linku , a poziv je otvoren do popunjavanja broja mjesta. Napomena: Za popunjavanje aplikacije, potrebno je da imate gmail account kako bi mogli da pošaljete potrebne slike i skicu. Ukoliko nemate gmail account, možete kreirati svoj vlastiti gmail account ili zamoliti nekoga da podijeli sa Vama svoj gmail account kako bi mogli da popunite prijavu.

Razmatraće se samo aplikacije u kojima je odgovoreno na svako pitanje, te u kojim su dostavljene sve tražene fotografije i skica sa detaljima.

Edukativni paket će sadržati materijale za sadnju do maksimalno 5 m2 sadnog prostora (balkon npr. može biti veći, sadnim prostorom se smatra onaj u posudama). Ukoliko na bilo koje od pitanja odgovorite sa “Ne” ili već imate solidno ili odlično znanje i iskustvo ili već imate organizirani jestivi vrt površine preko 5m2, smatraćete se kao aplikant/ica koji/a ne ispunjava uvjete za učešće.

„Misli o prirodi!“ trogodišnji je projekat kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.