Naslovnica Lifestyle Potpišite pismo podrške: „Niko gladan. Niko sam“: Podržite inicijativu za borbu protiv...

Potpišite pismo podrške: „Niko gladan. Niko sam“: Podržite inicijativu za borbu protiv gladi

Građani i građanke Bosne i Hercegovine u narednom periodu će imati priliku da svojim potpisom pokažu svoju podršku oslobađanju donacija hrane od plaćanja PDV-a, kao mjeru borbe protiv gladi. Potpisivanje pisma podrške bit će organizovano u 12 gradova.

Sve više građana i građanki traži pomoć

Uprkos značajnim naporima institucija vlasti, nevladinih i humanitarnih organizacija, problem gladi u našoj zemlji je sve veći. Podatak Ujedinjenih nacija da se godišnje u Bosni i Hercegovini uništi preko 400.000 tona hrane je poražavajući, jer u isto vrijeme, svaka peta osoba nema šta da jede svaki dan.

Cilj inicijative “Niko gladan. Niko sam”, koju provodi Fondacija Mozaik sa Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, te fondacijama Trag i Catalyst Balkans, uz finansijsku podršku USAID-a, jeste da se dio donacija u hrani oslobodi od plaćanja PDV-a.

“Do sada su podršku ovoj inicijativi pružile brojne poznate ličnosti, pojedini predstavnici i predstavnice vlasti, kao i veliki broj građana i građanki Bosne i Hercegovine. Međutim, ta podrška mora rasti i širiti se na sve sfere društva, jer će jedino tako naš cilj biti ispunjen, a on je jasan – da maksimalno smanjimo broj gladnih osoba u našoj zemlji, da omogućimo javnim kuhinjama da lakše funkcionišu i pruže pomoć što većem broju osoba u potrebi. Oslobađanjem donacija hrane od plaćanja PDV-a ćemo omogućiti kompanijama da doniraju veće količine prijeko potrebne hrane. Vjerujemo da ćemo u ovom zajedničkom cilju uspjeti, jer donosioci odluka imaju razumijevanje koliko je ovo važno”, poručili su iz Fondacije Mozaik.

Podsjećamo da se u javnim kuhinjama u BiH dnevno hrani oko 18.000 osoba, a veliki broj ljudi dobija i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći sa namirnicama kako bi preživjeli. U Bratuncu postoji i javna kuhinja za bebe, a u Lukavcu djeluje javna kuhinja za djecu sa invaliditetom. Zbog drastičnih i progresivnih poskupljenja, sve više osoba prinuđeno je da traži pomoć drugih kako bi nahranili svoje porodice i sebe.

Dajmo podršku

Svoju podršku ovoj inicijativi možete dati elektronskim potpisivanjem ili direktnim stavljanjem potpisa u gradovima u kojima će se u narednim danima održavati akcije prikupljanja potpisa (Breza, Živinice, Laktaši, Žepče, Šamac, Tešanj, Drvar, Teslić, Mostar, Tuzla, Banja luka i Sarajevo). Naime, mladi iz lokalnih zajednica iskazali su interes da organizuju akcije prikupljanja potpisa podrške za inicijativu „Niko gladan. Niko sam.“ jer žele biti dio napora koji će nahraniti gladne ljude. Kao članice i članovi Omladinskih banaka osviješteni su koliko je važno aktivirati se na rješavanju društvenih problema od kojih će korist imati i njihova lokalna zajednica i cijela BiH. Potpisi će se prikupljati na trgovima, ulicama, kampusu i drugim prometnim mjestima u periodu od 19.05.2023. godine do 31.5.2023. godine.

Sigurni smo se da će građanke i građani prepoznati važnost ove inicijative i da ćemo brojem potpisa pokazati donosiocima odluka koliko je važno hitno oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV, što će na svim nivoima dovesti do velike društvene koristi.