Naslovnica Lifestyle Postignut sporazum između Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Planinarskog društva Skakavac Sarajevo...

Postignut sporazum između Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Planinarskog društva Skakavac Sarajevo o uspostavljanju Outdoor centra Skakavac

Delegacije Turističke zajednice KS i planinarskog društva Skakavac Sarajevo dogovorile su saradnju na uspostavljanju i izgradnji Turističko-sportsko-edukativnog centra za aktivnosti na otvorenom – “Outdoor centar- Skakavac”.

Naime, kroz koncept Outdoor centra, čija je uspostava planirana na granici sa spomenikom prirode Skakavac, inostranim i domaćim posjetiocima kao i svim građanima Sarajeva ponudit će se jedan novi atraktivni turistički sadržaj i ponuda koji će grad Sarajevo postaviti kao lidera u promovisanju outdoor turizma u zemljama regiona.

Skakavac Trail

Planirano je da Centar osim outdoor sportskih sadržaja kao što su: brdski biciklizam, planinarenje, sportsko penjanje, zip line i mnogi drugi, svojim posjetiteljima nudi i mogućnost smještaja i odmora u netaknutoj prirodi.  Obzirom da je uspostava centra planirana na lokalitetu koji je na samo 10 kilometara zračne linije od centra grada Sarajeva, stanovnici glavnog grada za nepunih pola sata imat će priliku naći se u netaknutoj prirodi i tako upoznati sve ljepote grada koje su im do sada bile nepoznate.

Predsjedavajući Povjerenstva u Turističkoj zajednici KS, Prof. Dr. Mufik Muslić je istakao da razvoj bitne privredne grane Kantona Sarajevo-turizma u budućem periodu ovisi o novim atraktivnim sadržajima koji će obogatiti turističku ponudu, u čemu prednjači outdoor-sportski turizama, te da je Sarajevo jedan od rijetkih gradova u svijetu koji svim svojim posjetiocima osim razgledanja bogatih kulturnih i historijskih znamenitosti može ponuditi aktivan odmor u netaknutoj prirodi. Tako da mu je zadovoljstvo što će Turistička zajednica Kantona Sarajevo od samog početka biti uključena u uspostavljanje Centra koji će u vremenu koje dolazi sigurno biti jedan od najatraktivnih turističkih sadržaja Sarajeva.

U narednim danima planirano je potpisivanje ugovora o poslovno- tehničkoj saradnji imeđu Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Planinarskog društva Skakavac Sarajevo kao temelja za buduće zajedničke aktivnosti od značaja za razvoj i unapređenje turizma u Kantonu Sarajevo.