Naslovnica Posao Poslodavci u FBiH očekuju rast obima poslovanja u 2021. godini

Poslodavci u FBiH očekuju rast obima poslovanja u 2021. godini

Inžinjeri i zanatlije najtraženija zanimanja

Foto:Pixabay/K.White

Većina poslodavaca procjenjuje da će u 2021. godini imati rast obima poslovanja, što ukazuje na njihov optimizam, očekivanje i nadanje da će ipak doći do poboljšanja poslovnog ambijenta“, istakla je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helena Lončar, nakon dobivenih rezultata istraživanja tržišta rada u FBiH koje je provedeno u januaru ove godine. Istraživanje u okviru kojeg su anketirana 1232 poslodavca koji imaju pet i više zaposlenih, realizirali su Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje uz tehničku podršku projekta „Istraživanje tržišta rada“ koji finansira Evropska unija.

Prema iskazanim potrebama poslodavaca u okviru ovog istraživanja, najtraženija zanimanja III i IV stepena u 2021. godini su prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar. Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

Ispitivanje tržišta rada predstavlja značajan segment aktivnosti Zavoda budući da kroz anketiranje poslodavaca dobijamo vrlo korisne podatke koji nam služe za bolje prilagođavanje mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima, kao i za unaprjeđenje funkcije posredovanja, što predstavlja naš strateški cilj“, dodala je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helena Lončar.

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2020. godini uslijed pandemije COVID-19, čak 43% ispitanika imalo pad obima poslovanja dok je rast obima poslovanja zabilježilo 26% ispitanika. Rast finansijskih efekata imalo je svega 24% ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za više od 35%.

Istraživanje je pokazalo i nekoliko drugih vrlo bitnih trendova. U 2020. godini kod anketiranih poslodavaca bilježi se negativan rezultat između zaposlenih i radnika kojima je prekinut radni odnos. Novozaposlenih je 4076 (40%), a radni odnos je prekinut sa 6058 osoba (60%). U vezi sa reakcijom na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, poslodavci su uglavnom primjenjivali skraćivanje radnog vremena (21%). Za uvođenje rada u smjenama opredijelilo se 16% poslodavaca, 15% poslodavaca nije poduzimao nikakve mjere, dok je 1% poslodavaca najavilo prekid rada.

U vezi sa kandidatima za radna mjesta, poslodavci su najveće nezadovoljstvo iskazali nedostatkom tehničkih – stručnih znanja i vještina, te nedostatak samoinicijativnosti i kreativnosti kandidata za radna mjesta. Također, poslodavci ističu i nezadovoljstvo zbog nedostatka informatičkih, organizacijskih, analitičkih i vještina planiranja kod kandidata za radna mjesta.

Kompletni rezultati istraživanja dostupni su OVDJE.

Kao dodatak Izvještaju o ispitivanju tržišta rada podaci o broju učenika u srednjim školama u FBiH u školskoj godini 2020/2021. godini po smjerovima dostupni su OVDJE.