Naslovnica Noviteti Pokrenute prve online javne konsultacije za budući izgled Hastahane

Pokrenute prve online javne konsultacije za budući izgled Hastahane

Danas je puštena u rad online platforma za učešće građana u osmišljavanju javnih prostora u Bosni i Hercegovini – urbanlab.ba, a prve konsultacije u kojima građani i građanke mogu učestvovati tiču se budućeg izgleda javnog prostora Hastahana u općini Centar.

Platforma je inovativni virtualni alat koji je razvio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a pomaže lokalnim vlastima da prikupe ideje građana za obnovu javnih prostora, poput ulica, parkova, trgova ili zapuštenih lokacija.

Prva lokalna uprava koja će koristiti platformu centar.urbanlab.ba za prikupljanje mišljenja javnosti o budućim funkcijama jednog javnog prostora je Općina Centar Sarajevo.

Nakon radionice Urban Lab Hastahana održane u septembru 2021. godine, konsultacije kroz  www.centar.urbanlab.ba predstavljaju nastavak otvorenog dijaloga u virtuelnom formatu sa ciljem prikupljanje ideja i mišljenja lokalne zajednice o budućnosti Hastahane.

„Građanima se na ovaj način daje snažniji glas prilikom kreiranja životne sredine. Sva mišljenja, ideje i prijedlozi bit će uključeni prilikom izrade idejnog rješenja prostora Hastahana“, poručio je načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Javne konsultacije o budućem izgledu i sadržajima Hastahane otvorene su do 10. februara.

Urban Lab Hastahana dio je inicijative “Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta” koju zajednički provode Općina Centar Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP u BiH), Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu.