Naslovnica Dobre priče Počelo oslikavanje murala posvećenog bosanskohercegovačkim književnicima

Počelo oslikavanje murala posvećenog bosanskohercegovačkim književnicima

Mural „Naši heroji“ na Vilsonovom šetalištu

Danas je na na zidu pored zgrade JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, na Vilsonovom šetalištu počelo oslikavanje murala „Naši heroji“ posvećenog motivima iz književnih djela 8 bh. književnika.

Motive koje će krasiti mural oslikali su polaznici kreativnih radionica u sklopu 5. Pop Art Festivala koji se održavao od 28. maja do 05. juna u Sarajevu. Kako je ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala tematski bilo posvećeno velikanima bh. književnosti, kroz niz savremenih umjetničkih izraza, uključujući i oslikavanje murala, odati će se počast osmorici bh. književnika i njihovim djelima: Branku Ćopiću, Skenderu Kulenoviću, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Isaku Samokovliji, Maku Dizdaru, Rodoljubu Čolakoviću i Veselinu Masleši.

Muralisti Benjamin Čengić i Vedran Poričanin će oslikavanjem murala pretvoriti nefunkicionalni objekat na Vilsonovom šetalištu u umjetničko platno, s ciljem da njeguje sjećanje na klasična djela bosanskohercegovačke književnosti.

Ovo je treći je mural kojeg su osmislili polaznici radionica Pop Art Festivala, a koji krasi objekte u Sarajevu. Uz mural posvećen Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici i mural „Our Future“ na Dobrinji, još četiri murala posvećena sarajevskim umjetnicima nalaze u Zemaljskom Muzeju BiH.

Oslikavanju murala mogu prisustvovati svi zainteresovani.