Naslovnica Zdravlje Pobjednici konkursa International Medis Awards for Medical Research 2021 dolaze iz pet...

Pobjednici konkursa International Medis Awards for Medical Research 2021 dolaze iz pet država

Poznata najbolja dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet država srednje i jugoistočne Evrope

U dokumentarnoj emisiji Snaga povjerenja danas je proglašeno devet pobjednika konkursa International Medis Awards for Medical Research 2021 koji ove godine dolaze iz pet država. Konkurs već osmu godinu nagrađuje izvrsna istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Finalist iz Bosne i Hercegovine je Zlatan Zvizdić, a zastupa područje pedijatrije. On je prvi autor originalnog naučnog članka s naslovom The predictors of perforated appendicitis in the pediatric emergency department: A retrospective observational cohort study. Objavljen je u naučnom časopisu American Journal of Emergency Medicine.

Pobjednici International Medis Awards 2021 (po područjima):

  • Farmacija: Marin Jukić, Srbija
  • Gastroenterologija: Christoph Grander, Austrija
  • Ginekologija: Luka Roškar, Slovenija
  • Intenzivna medicina i anesteziologija: Marija Vukoja, Srbija
  • Neurologija: Aleksandra Tomić Pešić, Srbija
  • Oftalmologija: Fanka Gilevska, Sjeverna Makedonija
  • Pedijatrija: Matej Šapina, Hrvatska
  • Pulmologija i alergologija: Gordana Drpa, Hrvatska
  • Reumatologija: Gorica Ristić, Srbija

Predsjednik međunarodne stručne komisije prof. dr. sc. Borut Štrukelj, mr. pharm., izjavio je prilikom proglašenja pobjednika:

„U komisiji smo zaključili da su prijavljeni radovi izvrsna naučnoistraživačka djela s velikim potencijalom primjene u bazičnoj ili kliničkoj medicini, odnosno u farmaciji. Veoma nas raduje što smo dobili brojne prijave kandidata koji su svoje rezultate objavili u vrhunskim naučnim časopisima s visokim faktorom uticaja, a neka njihova djela su objavljena u najviše uvrštenim medicinskim publikacijama na svijetu. Povjerenje u nauku dakle nije bilo i nikada ne smije biti upitno.“

Za nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021 mogli su se prijaviti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1,500. Na konkurs se ove godine prijavilo 230 istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Svim visokim kriterijima za mjesto nominiranog za International Medis Awards odgovaralo je 180 prijava. Međunarodna stručna komisija je ocijenila prijave i odabrala 19 finalista, a među njima je devet pobjednika.

Pobjednici dobijaju unikatni kip Budućnost (The Future), umjetnički rad afirmiranog slovenačkog kipara Jakova Brdara. Finalisti i pobjednici dobijaju i novčanu nagradu.

Dokumentarna emisija Snaga povjerenja

Ove godine dodjela nagrada se održala u sklopu dokumentarne emisije Snaga povjerenja, koja je dostupna na ovom linku: https://www.medis-awards.com/ima-2021/. Svih 19 finalista je bilo u centru pažnje i emisija je pokazala koliko je njihov rad važan za izgradnju povjerenja u nauku.

U emisiji je rektor Univerziteta u Ljubljani prof. dr. sc. Gregor Majdič rekao nekoliko riječi o važnosti povjerenja u nauku: „Tokom čitave historije čovječanstva uspjeli smo prebroditi teška vremena samo kad smo funkcionirali kao povezana zajednica. Zato pozivam sve da se udružimo i počnemo opet vjerovati u nauku. Moramo obnoviti vjeru u nauku u društvu. Djecu moramo već u osnovnoj školi početi učiti kako kritički ocijeniti informacije i zašto je važno vjerovati nauci.

Na univerzitetima moramo graditi osnove za odgovornost, vjeru u nauku i razumijevanje naučnih otkrića. Naš zadatak je neprestano podizati shvatanje nauke u široj javnosti i informirati društvo o važnosti nauke.

Važnu ulogu u izgradnji povjerenja u nauku imaju i nagrade kakva je International Medis Awards for Medical Research. Godine 2014. pokrenuo ih je Tone Strnad, mr. pharm., osnivač preduzeća Medis. U emisiji je objasnio zašto:

„Svoju odgovornost prema širem društvu vidimo i u tome da pomažemo poboljšati ugled ljekara i farmaceuta te povećati svijest o njihovim istraživačkim dostignućima. Cilj nagrade je prepoznati ljekare i farmaceute koji pored kliničkog rada još i istražuju kako usavršiti zdravstvenu njegu. Uvjereni smo da ima vrlo mnogo zdravstvenih radnika koji pored svog redovnog posla puno vremena ulažu u istraživanje. Zato želimo široj javnosti pokazati kako se bore za napredak nauke i time pomažu društvu ostvariti bolje zdravlje.“

Dr. sc. Martina Perharič, mr. pharm., direktorica preduzeća Medis, istaknula je zašto je važno podržavati i podsticati istraživačka dostignuća zdravstvenih radnika iz manjih država:

„Šira javnost najčešće čuje za prodorna naučna dostignuća samo iz velikih zemalja. Međutim, 180 radova koje je međunarodna stručna komisija ocjenjivala ove godine dokazuje da i istraživači iz manjih zemalja također mogu postati impresivni ambasadori nauke i napretka kod kuće i u inostranstvu. Javno priznanje u obliku nagrade dodatno podržava svijest o važnosti njihovog doprinosa napretku medicine i farmacije, a istovremeno je još jedan dodatni dokaz da vjerujemo nauci.“

Snaga povjerenja u istraživanja se najbolje vidi u pričama ljudi kojima je nauka znatno pomogla na putu do zdravlja i ulila vjeru u bolju budućnost. U emisiji smo upoznali ljude koji zbog povjerenja u nauku danas žive bolje. Svako od nas poznaje nekoga sa sličnim iskustvom, a među njima je i uvaženi slovenački kompozitor Drago Ivanuša. Istraživačima je odao priznanje autorskom kompozicijom Ode to the Winners (Oda pobjednicima) koju je napisao posebno za ovu priliku.

Prije emisije je Drago Ivanuša izjavio:

„I ja – kao bolesnik sa diseminiranim plazmocitomom – već godinama zavisim od nauke. Živim uz pomoć terapija te saradnje sa hematologom i drugim specijalistima. Prilično dobro poznajem strukturu i djelovanje zdravstvenog sistema i znam da bez njegovog istraživačkog dijela ne bi bili tako uspješni. Istraživanje pokreće razvoj i daje oboljelima nove mogućnosti te im osigurava budućnost. Moja poruka istraživačima je najprije zahvala i zatim podsticaj u zajedničkom cilju da istraživanje dobije veći ugled u društvu.“

Informacije o konkursu International Medis Awards for Medical Research

International Medis Awards for Medical Research obuhvata nagrade za vrhunska istraživačka dostignuća u devet država srednje i jugoistočne Evrope na devet medicinskih područja. Nagrade znače priznanje prodornim ljekarima i farmaceutima koji se pored redovnog posla bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni efikasnog savladavanja bolesti.

Prijavljene naučnoistraživačke radove ocjenjuje nezavisna međunarodna stručna komisija koja nominira finaliste i zatim pobjednike za pojedino područje. U mandatnom periodu 2021–2024. komisiju vodi prof. dr. sc. Borut Štrukelj, mr. pharm., s Katedre za farmaceutsku biologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Pobjednici na proslavi dobijaju unikatni kip Budućnost (The Future), umjetničko djelo uvaženog slovenačkog kipara Jakova Brdara. Finalisti i pobjednici dobijaju i novčane nagrade.

Konkurs je 2014. godine osnovalo slovenačko farmaceutsko preduzeće Medis, koje je i danas glavni sponzor konkursa.

Više informacija na: www.medis-awards.com.