Naslovnica Dobre priče Partnerska saradnja Raiffeisen banke i organizacije “Sumero” traje već 15 godina

Partnerska saradnja Raiffeisen banke i organizacije “Sumero” traje već 15 godina

  • Banka od 2005. godine podržava SUMERO na različite načine
  • Partnerstvo kao slikovit primjer doprinosa lokalnoj zajednici

U maju ove godine se navršava pet godina od otvorenja Sumero centra za podršku osobama s invaliditetom u zajednici. Izgradnju ovog Centra donacijama je podržala i Raiffeisen banka zajedno sa brojnim drugim kompanijama.

U okviru Centra nalazi se Raiffeisen sala za edukaciju i osnaživanje koja predstavlja mjesto susreta, razmjene znanja, ali i novih pozitivnih priča. Sala nosi ime Raiffeisen obzirom da Banka, u skladu sa svojom strategijom održivosti, već 15 godina kontinuirano podržava SUMERO i nastojanja da se unaprijede prava, položaj i kvaliteta života osoba s intelektualnim teškoćama u našoj zemlji.

Kroz ovo uspješno partnerstvo omogućeno je uspostavljanje servisa podrške za samostalan život 140 osoba u 10 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Pozitivna priča koju njeguju Raiffeisen banka i SUMERO predstavlja i afirmativan primjer u zajednici, te ima uticaj na unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom i drugih marginaliziranih kategorija širom zemlje. Tome, također, doprinose i kampanje za podizanje svijesti i eliminacije predrasuda, kao i rad sa akademskom zajednicom kroz različite projekte.

U SUMERO centru se redovno organizuju predavanja za studente i mlade, edukativni programi, seminari, konferencije, druženja i slično, a rad Sumera je prilagođen i u uslovima aktuelne pandemije. Osigurana je stabilnost ključnih životnih potreba  i očuvanje mentalnog zdravlja korisnika podrške i uposlenih.

Podrška Raiffiesen banke doprinijela je mnogim lijepim pričama

Izdvajamo priču o fudbaleru Adnanu Haliloviću, dječaku koji je djetinstvo proveo u domovima za nezbrinutu djecu i zavodima za smještaj osoba s intelektualnim teškoćama, momku koji je hrabro prošao proces deinstucionalizacije. Adnan danas živi dostojan život u lokalnoj zajednici, stanuje sa svoja dva druga. Aktivno se bavi sportom, trenira fudbal. Njegove životne troškove pokriva Sumero uz podršku donatora među kojima je i Raiffeisen banka.