Naslovnica Dobre priče Ožujsko pivo nastavlja sa kampanjom “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”: Bosna i Hercegovina...

Ožujsko pivo nastavlja sa kampanjom “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”: Bosna i Hercegovina bez divljih deponija

Povodom Svjetskog dana okoliša održane četiri akcije čišćenja u Bijeljini, Olovu, Ljubuškom i Sarajevu

Više od 200 vrijednih volontera prikupilo je u akcijama čišćenja ilegalnih deponija na četiri lokacije u BiH čak 500 vreća otpada i jasno poručilo da otpadu nije mjesto u prirodi.

Volonteri ekološkog pokreta “Let's Do It” obilježili su 5. juni, Svjetski dan zaštite okoliša, čisteći ilegalno bačeni otpad na Velikom polju na planini Igman, u naselju Amajlije u Bijeljinicentru Olova te na području Ljubuškog. Zbog velike količine otpada na nekim lokacijama akcija je nastavljena i narednog vikenda. Cilj im je da naša okolina vrati izgled riznice prirodnih ljepota.

“Akcije čišćenja realizovali smo na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini. Nažalost, naišli smo na veoma veliku količinu otpada, posebno plastičnog otpada, koji za sobom ostavljaju izletnici, a taj ružni prizor dočekuje naše sugrađane i turiste. Naša akcija je protekla uspješno i nadamo se da ponovnim dolaskom na ova mjesta nećemo iznova zateći alarmantno stanje i da smo svojim primjerom pokazali građanima da tu nije mjesto deponijama otpada”, poručili su iz “Let's Do It” tima.

Ove važne akcije, kojima se pridružio veliki broj savjesnih građana i aktivista, održane su uz podršku partnera i donatora Ožujsko pivo, a za sve volontere osiguran je materijal za čišćenje.

“Čist okoliš tiče se svih nas i što glasnije budemo govorili o ovoj temi, veće su šanse da utječemo na svakog pojedinca da razmisli o kobnim posljedicama bacanja svakog papirića ili flaše u prirodu. Istovremeno, cilj nam je da promovišemo potrebu pravilnog zbrinjavanja otpada jer samo tako naša prelijepa priroda može ostati zdrava i čista za nas i buduće generacije”, izjavio je Goran Mišić, brend menadžer grupacije Molson Coors za BiH.

Tone otpada koje su prikupljene na izletištima i u gradskim sredinama, zahvaljujući volonterima i pokroviteljstvu Molson Coorsa i Ožujskog piva, više ne predstavljaju opasnost. Međutim, za unapređenje kvaliteta života u Bosni i Hercegovini i iskorjenjivanje divljih deponija neophodno je buđenje ekološke svijesti o ovom problemu koji direktno ugrožava ljudsko zdravlje. Zbog toga Ožujsko pivo svoju društveno odgovornu kampanju nazvanu “Čuvaj, pazi, ne bacaj!” nastavlja provoditi sve do oktobra 2021. godine, u saradnji sa udruženjima građana iz naše zemlje te pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže.

Priključite se akcijama čišćenja i misiji očuvanja prirode bez smeća i otpada. Više informacija možete pronaći na stranici www.ugruke.com i na Facebook stranici Let's Do It Bosna i Hercegovina.