Naslovnica Preporučujemo Otvoreno Mostarsko proljeće predstavom “Savršeni partner”

Otvoreno Mostarsko proljeće predstavom “Savršeni partner”

Kako je ranije i najavljeno, i ovogodišnje Mostarsko proljeće – 23. dani Matice hrvatske u Mostaru, održavat će se ove jeseni, tijekom listopada, studenog i prosinca.

Ovogodišnje Mostarsko proljeće otvoreno je u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače predstavom „Savršeni partner“, autora Mire Gavrana i u izvedbi Teatra GAVAN, s kojim Matica hrvatska Mostar ima Sporazum o trajnoj kulturnoj suradnji. Predstavu redateljski potpisuje Slađana Kilibarda, a igraju Ana Vilenica, Sven Jakir i Kristina Krepela.

U povodu početka novoga izdanja Matičinih Dana u Mostaru, predsjednica akademkinja Ljerka Ostojić je kazala: „Iako je već uvelike jesen, Mostarsko proljeće ostaje Mostarsko proljeće. Tako se mi osjećamo: blistamo, listamo i cvitamo… Nemamo ništa protiv jesenjih datuma, studenti su tek stigli u grad, ne moraju učiti za polaganje ispita pa ih očekujemo na našim programima, više nego ranijih godina. Matica hrvatska više nije rijedak organizator. Kulturnih događanja je, ove godine, bilo u gradu. To nas veseli, daje nam novi polet i tjera na razmišljanje o tomu – kako pridonijeti sreći naših građana i idućih godina.

Pozvani smo uvijek i zauvijek učiniti nešto jedni za druge. Naučiti štošta jedni od drugih. Zato je stvoreno Mostarsko proljeće, Dani Matice hrvatske u Mostaru.“

Matičino jesenje izdanje Mostarskog proljeća nastavlja se u srijedu, 13. listopada, kada će u 19 sati, u hotelu Mostar biti predstavljena knjiga fra Ike Skoke „Franjevci u djelima Ive Andrića“. Uz autora, u programu sudjeluju i prof. dr. Perina Meić, prof. dr. fra Danimir Pezer i Misijana Brkić Milinković, a večer će glazbeno obojiti fra Emanuel Josić.

I ove godine Matica nastavlja suradnju s HNK Mostar u čijoj ćemo izvedbi gledati predstavu „Spremni“, autorice Kristine Gavran, s redateljskim potpisom Jelene Kordić Kuret.

Na Maloj sceni HNK bit će priređen i Arsenov feral, u izvedbi HNK Šibenik i to 5. studenoga. Riječ je o projektu posvećenom Arsenu Dediću. Nastao je po ideji ravnatelja HNK u Šibeniku Jakova Bilića. Program je namijenjen publici koja voli poeziju, šansonu i profinjenu glazbu. Glumci i glazbenici iz Šibenika podarit će vam šansone i poeziju Arsena Dedića, Brela, Fabrizija De Andre, Gina Paolija i mnogih drugih.

Tu je i predstava Gradskoga pozorišta Jazavac iz Banje Luke „Skupština“.

Likovni program ove je godine bogatiji za čak četiri izložbe mladih umjetnika, a njihovo predstavljanje u Galeriji Rondo osmislio je Dragan Marijanović. Gledat ćemo umjetnička ostvarenja Ane Naletilić na izložbi pod nazivom Nije bilo planirano; tu su i Megi Kunštek sa svojom Šetnjom, Natalija Šušnjar s izložbom  This is vol. 2 – manifestacija svijesti više razine i Tomislav Zovko sa Silikonologijom.

Odvjetnik i slikar iz Ljubuškoga Ivan Herceg predstavit će se svojim bogatim umjetničkim opusom, kako je to opisao Dragan Marijanović – u likovnom svjedočenju zavičaja, u Galeriji kraljice Katarine.

Istaknimo i promociju knjige prof. Ivana Sivrića Za suvremena pitanja te monografije Ferdinand Zovko – Baritonov život za publiku, s autorskim potpisom Dragana Marijanovića i u nakladi HAZU-a u BiH.

I za najmlađe tu je Dječji dan, u suradnji s Književnim memorijalom Krešimir Šego, a nastupit će pjesnici: Miljenka Koštro, Miro Naletilić, Iva Nuić, Zdravka Mila Marijanović, Radica Leko, Sonja Škobić, Ana Šego, Šimo Ešić, Milena Jukić Bandić, Marina Kljajo Radić.

Na stranicama službene programske knjižice Mostarskoga proljeća, Matica hrvatska Mostar, u povodu još jednoga festivalskog izdanja, prisjetila se preminulih prijatelja i podupiratelja:

„U proteklih godinu i pol dana napustili su nas veliki prijatelji i podupiratelji Mostarskog proljeća, kao i umjetnici koji su dali velik doprinos našoj manifestaciji: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, voditelj Franjevačke galerije u Širokom Brijegu fra Vendelin Karačić, kolekcionar Srećko Lola Mustagrudić, akademik Jakov Pehar, operna diva Blaženka Milić, ravnatelj Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, umjetnik Florijan Mićković, glumac Miše Martinović, akademik Tonko Maroević… Matica hrvatska Mostar sjećat će ih se sa zahvalnošću i radošću. Počivali u miru.“

Potporu Danima Matice hrvatske u Mostaru ove su godine dosad dali Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu s ministricom Zorom Dujmović te Hercegovačko-neretvanska županija i njezin prvi čovjek dr. sc. Nevenko Herceg.