Naslovnica Lifestyle Otvorene prijave za 8. Sarajevo Outdoor Festival na Skakavcu

Otvorene prijave za 8. Sarajevo Outdoor Festival na Skakavcu

Sarajevo Outdoor Festival koji će se održati 7. i 8. septembra ove godine, organizuje se drugu godinu zaredom uz nesebičnu podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo i partnerstvo Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Festival je ekstenzija već poznate međunarodne trail trke Skakavac Trail koja se organizuje od 2017. godine.

Ova sportsko-turistička manifestacija rezervisana za prvi vikend septembra nudi nevjerovatne sportske izazove za sve ljubitelje adrenalinskih sportova i nezaboravna iskustva za ljubitelje netaknute  prirode, promovira sport, zdrav način života, zaštitu okoliša i turističku ponudu Bosne i Hercegovine, na jedinstvenoj lokaciji spomenika prirode Skakavac nadomak Sarajeva.

Svim građanima Bosne i Hercegovine, kao i turistima koji će posjetiti našu zemlju početkom septembra omogućeni su trenuci opuštanja i uživanja kroz 10 atraktivnih sportskih i zabavnih sadržaja.

Prvi događaj koji se organizuje u okviru Festivala je trail trka “Skakavac Trail“, koja nudi tri uzbudljive staze za trčanje:

  • Rekreativni trail, 10 kilometara: Idealna staza za početnike i one koji žele uživati u prirodi uz lagani trkački tempo.
  • Polumaraton trail, 21 kilometar: Savršen izazov za iskusnije trkače koji žele testirati svoju izdržljivost.
  • Maraton trail, 42 kilometra: Za one najspremnije, ova staza pruža priliku da se iskušaju u pravom maratonu kroz netaknutu prirodu.

Staze svih trka, osim što prolaze pored najvisočijeg vodopada u Jugoistočnoj Europi – Skakavca, prolaze i nestvarnim vidikovcima s jedinstvenim pogledom na Sarajevo, kroz nekropole stećaka, mješovite šume, grebenima i bajkovitim područjima nukleusa Skakavca.

Specijalni partner trke je Olimpijski Komitet Bosne i Hercegovine, što dodatno podiže prestiž i kvalitetu ovog događaja.

Drugi događaj je Skakavac Canicross: Trčanje s najboljim prijateljem

Ljubitelji pasa ne smiju propustiti Skakavac Canicross, trkačku verziju neraskidive veze između čovjeka i psa. Ova jedinstvena disciplina u kojoj sa svojim vjernim pratiteljem nastupate kao tim, održava se na stazi koja prolazi pored vodopada Skakavac i obećava nezaboravno iskustvo za sve sudionike.

Treći događaj je Skakavac B2B Trail: Spoj sporta i biznisa

Ovo je sportsko-turističko-poslovna manifestacija koja ima za cilj umrežavanje bosanskohercegovačkih kompanija iz javnog i privatnog sektora. Trail trka za poslovnu zajednicu može se prošetati, jer je staza na kojoj se organizuje prilagođena i onima koji nemaju idealnu fizičku spremu. Staza B2B Traila duga 4 kilometra također prolazi pored vodopada Skakavac i pruža savršenu priliku za povezivanje timova i poslovnu suradnju u opuštenoj atmosferi.

Četvrti događaj je Skakavac MTB Tour: Brdska biciklistička avantura

Za ljubitelje brdskog biciklizma, Skakavac MTB Tour nudi brdsko-biciklističku trku na stazi dugoj 30 kilometara. Spremite se za adrenalinski naboj i predivne pejzaže koje samo Skakavac može ponuditi.

Peti događaj je Skakavac Climbing: Penjanje na prirodnu stijenu

Uživajte u takmičenju u slobodnom penjanju na prirodnu stijenu. Stijena Skakavac koja nudi brojne penjačke smjerove, idealna je za sve ljubitelje ovog adrenalinskog sporta.

Šesti događaj je Skakavac Hike & Via Ferrata: Masovna planinarska tura

Pridružite se masovnoj turi na kružnoj planinarskoj stazi. Ova aktivnost je savršena za sve koji žele istražiti prirodne ljepote Skakavca uz lagani planinarski tempo i penjanje Via Ferrata.

Sedmi događaj je Active Skakavac: Outdoor radionice za djecu i mlade

Za najmlađe se pripremaju outdoor-sportske i edukativne radionice koje će ih povezati s prirodom i približiti im sportske aktivnosti na otvorenom. Radionice će se održavati na platou Skakavac, a djeca i omladina će kroz aktivno sudjelovanje imati priliku naučiti nove vještine i zavoljeti aktivnosti u prirodi kojom smo okruženi.

Osmi događaj je Pozdrav Suncu sa Skakavca: Seanse joge

Opustite se i napunite energijom kroz seanse joge na platou Skakavac. Ova aktivnost nudi savršeno opuštanje u prirodi i uspostavljanje psiho-fizičkog balansa koji nam je svima potreban.

Deveti događaj je Enjoy Outdoor Sarajevo: Sajam outdoor aktivnosti i turizma

Sajam će okupiti sportska društva i klubove, turoperatere i agencije, proizvođače i trgovce autohtonih turističkih proizvoda i suvenira, te proizvođače domaće i autohtone hrane. Ovaj događaj je savršena prilika za otkrivanje novih aktivnosti i proizvoda vezanih uz outdoor turizam.

Deseti događaj je Doživi Skakavac: Koncerti na otvorenom

Na ovom događaju uživat ćete u nezaboravnim koncertima na otvorenom, gdje će vam poznati bh. bendovi pružiti savršenu zabavu nakon dana ispunjenog sportskim aktivnostima, a turistima koji će posjetiti Sarajevo dočarati jedinstvenost turističke ponude Sarajeva.

Sarajevo Outdoor Festival nudi nešto za svakoga. Bilo da ste strastveni trkač, biciklist, penjač, ljubitelj prirode ili jednostavno tražite zabavu i opuštanje za cijelu porodicu, ovaj festival je prava destinacija za vas. Prijavite se OVDJE i postanite dio ovog nevjerovatnog događaja koji slavi sport, prirodu i zajedništvo.

Vidimo se na Skakavcu!