Naslovnica Dobre priče Općina Novi Grad Sarajevo isplatila nadoknade za štete nastale u poplavama

Općina Novi Grad Sarajevo isplatila nadoknade za štete nastale u poplavama

Općina Novi Grad Sarajevo isplatila je finansijsku pomoć stanovnicima čiji su stambeni objekti i druga materijalna dobra pogođeni poplavama, koje su u novembru prošle godine zahvatile dijelove mjesnih zajednica „Dobroševići“, „Reljevo“ i „Zabrđe“, a u kojima je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće.

Za tu namjenu iz općinskog budžeta osigurano je oko 350.000 KM, a sredstva su isplaćena za nadoknadu šteta nastalih na 48 individualnih stambenih objekata i 38 automobila oštećenih u poplavama. Dodjela sredstava izvršena je na osnovu Odluke Štaba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, donesene 24.12.2021. godine, a na osnovu konačnog izvještaja o procjeni štete od poplava 2021. godine, koju je izvršila Komisija za procjenu šteta Općine Novi Grad. 

Predstavnici Službe civilne zaštite Općine Novi Grad obišli su porodice kojima su dodijeljena finansijska sredstva. Nezir Hadžić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za civilnu zaštitu kazao je da je Općina Novi Grad promptno djelovala u pružanju pomoći stanovništvu čiji su stambeni objekti poplavili usljed novembarskih obilnih kišnih padavina i prva isplatila finansijsku pomoć, kako bi barem malo olakšala ljudima u prevazilaženju situacije u kojoj su se našli.

 „Komisija za procjenu štete u kratkom vremenskom periodu napravila je ukupnu procjenu stanja na terenu. Mi smo shodno našim raspoloživim sredstvima učestvovali u značajnom saniranju tih šteta i evo danas smo imali priliku da svjedočimo da se na neki način građani vraćaju u neki normalan tok života“, kazao je Hadžić, uputivši poziv višim instancama, da se uključe i daju finansijsku podršu stanovništvu pogođenom poplavama.

„Ja zaista mogu reći da samo mi kao Općina u najkraćem mogućem roku reagovali, pomogli, te dodijelili značajna finansijska sredstva svim našim građanima kojima je to bilo potrebno“, dodao je Hadžić.

Pomoć Općine Novi Grad u otklanjanju posljedica poplava prva i jedina do sada

Jedna od porodica kojoj su isplaćena finansijska sredstva za nadoknadu šetete na stambenom objektu je porodica Bojadžija. Safija Bojadžija kaže kako je i ranije bilo plavljenja okolnog zemljišta, ali da nikada njena kuća nije poplavila. „Šteta je velika, namještaj je sav uništena. Svaka pomoć nam je dobro došla, koliko god smo dobili dobro je. Civilna zaštita Općine Novi Grad je u svakom trenutku bila uz mene, dolazili su stalno, njima se posebno zahvaljujem, općinskom načelniku se zahvaljujem“, ističe gospođa Safija.

Emir Karasoftić iz Dobroševića pretrpio je veliku štetu u poplavama, ali je uz pomoć komšija i prijatelja uspio svoj dom vratiti u prvobitno stanje. „U protekla dva mjeseca nadljudskim naporima, mi smo uspjeli ovo vratiti. Dnevno smo radili po 15 sati, bio je veliki broj ljudi, velika pomoć nam je pristigla od prijatelja i Općina se uključila. Ima tu još dosta da se uradi, ali uspjeli smo osposobiti da se možemo vratiti u svoju kuću. Oko 70% smo posla uradili, prioritet nam je bio da se vratimo u svoj sprat da  živimo. Nadam se da će institucije preduzeti mjere i radnje da se ovo više nikad ne ponovi. Potrebno je malo truda i volje da se ovo riješi. Zahvaljujem se općinskim službama koje su nam sve vrijeme izlazile u susret, koje se trude i pokušavaju riješiti navedeni problem. U ovom momentu znači nam svaka pomoć, kao i ova od Općine. Sve smo morali raditi ponovo struju, kupatilo, kompletno sve. Lakše bi nam bilo da smo pravili novi objekat, a u svemu tome podsvjesno postoji strah da se ne ponovi“, rekao je Karasoftić, dodavši da im još uvjek nije došla pomoć od Kantona Sarajevo, iako su ih predstavnici KS posjetili u vrijeme poplava.

Prva i jedina pomoć, naglašavaju stanovnici poplavljenih područja, stigla je od Općine Novi Grad. Oni se nadaju da će se u saniranje šteta uključiti i Kanton Sarajevo i veći nivoi vlasti, kako bi svoje domove doveli u stanje približno onome kakvo je bilo prije poplava.